„Profa” de ecologie a Romaniei

Cornelia Dinca, un pionier al educatiei de mediu in scolile din tara noastra

O profesoara de geografie, presedintele Centrului Carpato-Danubian de Ecologie, are licenta pentru programul mondial Eco-Scoala.

Adevarul: Ce este o eco-scoala?

Cornelia Dinca: O scoala unde atat cladirea, cat si curtea si gradina, dar si imprejurimile au un aspect ingrijit. Curatenia trebuie sa fie litera de lege in clase, pe holuri, in grupurile sanitare.

Noi respectam criteriile programului international al Fundatiei mondiale pentru educatie pentru mediu.
O astfel de scoala trebuie sa aiba un numar mic de elevi cu abateri disciplinare, elevii au uniforma scolara sau tinuta decenta. Nu in ultimul rand, elevii fac numeroase activitati pentru protejarea mediului.

Pentru a intelege natura, micutii fac ore in aer liber

Care sunt conditiile pentru a intra in sistem?

La inceput, se depune o cerere de inscriere la Centrul Carpato-Danubian de Geologie. Apoi, urmeaza depunerea unei documentatii in baza careia centrul analizeaza daca scoala intra sau nu in program. Dupa terminarea analizei, scolile primesc o instiintare cu concluziile.

Dupa primire, scolile realizeaza activitatile propuse in planul de actiune, colaborand obligatoriu cu comunitatea locala si cu primaria si agentia locala de protectia mediului. In final, scolile trimit un raport anual si primesc un certificat de participare in program, recunoscut international.

Ce este steagul verde si cand se da?

E un premiu-simbol pentru ca scoala respectiva a indeplinit toate conditiile. Steagul vine odata cu obtinerea calitatii de eco-scoala, fapt care se intampla dupa doi ani de activitate de la inscrierea in program. Atunci se intruneste o comisie formata din reprezentantii centrului nostru, inspectori scolari si angajati ai agentiei de protectia mediului.

Cum demonstreaza o scoala ca este eco?

In primul rand, trebuie sa arati un interes pentru mediu. Trebuie ca actiunile propuse sa vizeze constientizarea copiilor, care la randul lor ii vor educa pe parintii lor.

Elevii se vor intalni cu specialisti de mediu, vor participa la igienizarea spatiilor verzi care apartin unitatii scolare. Scoala va incheia obligatoriu parteneriate cu alte unitati scolare din reteaua eco.

Cate scoli romanesti s-au aratat interesate?

De la 5 scoli aflate in faza pilot in anul 1999, astazi sunt active 405. Alte cateva sute sunt inregistrate cu activitati, fara sa depuna documentatia. Interesul maxim il manifesta unitatile din judetele Suceava, Botosani, Arges, Dolj, Mehedinti, Satu Mare si Constanta.

Multe dintre colturile scolilor sunt amenajate natural

Cum functioneaza o eco-scoala

O astfel de unitate scolara are un Comitet Eco-Scoala, format din elevi, profesori si reprezentanti ai conducerii scolii, ai autoritatilor locale, ai parintilor.

Intr-o prima etapa, elevii impreuna cu profesorii analizeaza problemele curente ale mediului din scoala si din orizontul local.

In functie de rezultatul analizei de mediu, elevii intocmesc un plan de actiune, care reprezinta punctul central al proiectului. Ei stabilesc de fapt actiuni, in scopul rezolvarii problemelor identificate, ceea ce conduce la imbunatatirea calitatii mediului in institutie.

Fiecare scoala are un Cod Eco. Acesta reprezinta un angajament privind conduita membrilor comunitatii scolare fata de mediul inconjurator.

In anumite tari, steagul verde reprezinta un indicator al preocuparii pentru mediu a comunitatii din care face parte scoala
Cornelia Dinca, profesoara geografie

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *