Piscine fara clor

0
414

Apa este trecuta printr-o serie de bazine invecinate, unde plantele o curata si o oxigeneaza

Clorul din piscina asigura curatenia si ucide bacteriile, dar dauneaza inotatorilor si mediului. Un nou sistem de improspatare a apei ofera o solutie ecologica.

In Franta si Marea Britanie au aparut, de mai multa vreme, piscine cu apa filtrata si oxigenata cu ajutorul plantelor. Sensibilitatea europenilor fata de protejarea mediului si lipsa clorului din apa a facut ca aceste centre sa fie preferate de turisti.

Din ce in ce mai multe piscine se vad nevoite acum sa opteze pentru sistemul natural de improspatare, noteaza „Le Figaro”.

Importanta economie de apa

Noua metoda presupune construirea unui intreg lant de bazine mai mici, unde se cultiva anumite specii de plante, printre care urmeaza sa treaca apa „obosita” din piscina.

Bazinele pot fi amenajate astfel incat sa alcatuiasca un decor firesc intr-o gradina, iar persoanele venite la bazin au – in acest fel – si un miniparc la dispozitie.

Apa folosita din piscina este pompata prin conducte ingropate si trece de la un bazin la altul pana cand, sub actiunea diverselor specii de alge sau plante mari de apa, redevine curata si oxigenata.

Daca este prea murdara, ea poate fi curatata intai cu filtre speciale, capabile sa opreasca orice molecula in afara celei de apa. Ceea ce rezulta este asa-numita „apa moarta”, care apoi redevine „vie” prin trecerea prin bazinele „verzi”.

Bazinele cu plante pot fi plasate in gradini, astfel incat sa intregeasca un decor feeric

Plantele, alese de specialisti

Fiecare etapa de curatare a apei este „sarcina” unei plante speciale. Cateva zeci de tipuri de alge, trestii si specii de nuferi au fost selectate de catre botanisti pentru a alcatui un sistem complet de purificare.

Unele „mananca” bacteriile din apa, altele absorb algele minuscule care, in mod normal, se dezvolta intr-o apa necirculata, si cele mai multe oxigeneaza si redau „viata” apei sterilizate prin filtrare.

Procesul de trecere a apei printre plante vii este numit „renaturare” si mai este folosit si de catre unele companii care imbuteliaza apa plata. Intreg procesul nu necesita clor sau alte substante chimice de curatire. Consumul suplimentar de electricitate, necesar pompelor este aproape neinsemnat fata de economia facuta prin reciclarea apei si prin anularea cheltuielilor de tratare chimica.

Avantajele sistemului natural

Nu se foloseste clor, care irita ochii inotatorilor

Se face economie de apa, intrucat circuitul de improspatare este inchis

Consumul de energie este redus

Plantele din bazinele de reciclare se pot colecta din balti si lacuri, fiind specii obisnuite

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.