In urma cu trei ani, „Baladele din Carpati” erau „narate” de Felicia Filip si K1 in cinci tari din Europa, in fata a peste 50.000 de oameni. Cornel Diaconu este regizorul din spatele acestui proiect care a purtat numele de Callatis Eurotour. Acelasi regizor se intoarce in Europa cu un alt turneu care va prinde radacini zdravene…
„ECO EURO Tour – Manifest pentru sanatatea Pamantului” se desfasoara intre 24 noiembrie si 13 decembrie. Vor fi organizate dezbateri, actiuni ecologiste si spectacole in tari europene cu o diaspora romaneasca semnificativa precum Roma, Carrara, Milano (Italia), Nurnberg, Munchen (Germania), Viena si Graz (Austria). Ultima dezbatere va avea loc pe 9 decembrie, la Bruxelles (Belgia), si va beneficia de prezenta unor inalti oficiali ai Uniunii Europene. „Daca nu suntem atenti si vom continua sa traim in ignoranta, ne trezim peste 20 de ani ca vom avea nevoie de 20 de planete ca Romania sa ne satisfacem nevoile”, a spus Lavinia Sandru, presedintele „Initiativa 2003” si coordonator al evenimentului.
Romanii sunt pe nedrept priviti in Europa numai ca persoane „capabile sa exporte numai ceea ce este rau”, iar organizatorii doresc sa schimbe aceasta mentalitate alaturi de artistii care participa la acest turneu. „Dorim sa le spunem celor din strainatate ca avem o puternica spiritualitate si o multitudine de idei. Parca, uneori, suntem ca niste noduri in gatul cuiva – declara Felicia Filip. Trebuie sa avem curajul sa spunem tuturor ca Romania este un punct pe harta Europei care trebuie luat in seama si care trebuie sa intre in circuitul international.”
Ar mai fi de adaugat ca „Felicia” provine de la numele roman „felix”, care inseamna „fericit/norocos/fertil”… 1.000 de pini vor fi plantati impreuna cu Primaria Romei in capitala italiana, copacii fiind special alesi pentru conditiile de mediu. Acesti pini ar fi trebuit saditi sub privirea veghetoare a lui Adrian Paunescu, care isi dorea foarte mult sa mearga in acest turneu. „Daca tu vrei sa comunici cu un copac, ar trebui ca un brat al tau sa se faca ramura cu frunze si o ramura a copacului sa se faca brat cu degete. Ar trebui sa mori putin ca om si sa invii ca planta, iar planta sa moara intrucatva si sa devina intr-o parte a ei om.” Cu aceste ganduri ale poetului Nichita Stanescu, Andrei Paunescu, artistii si organizatorii vor planta cei 1.000 de pini in memoria lui Adrian Paunescu.
Si Floarea Calota se alatura acestui turneu european de sustinere a initiativei ecologiste din Romania si va promova, prin viu grai, muzica si poezia romaneasca. „Merg in acest proiect pentru ca Adrian Paunescu a pus multa lumina pe numele meu, pentru ca am avut sansa sa-l intalnesc cand ma construiam ca artist.”