160 de mistreti, ucisi la vanatoarea organizata pe domeniul Balc de Ion Tiriac

Vanatoarea organizata timp de doua zile pe domeniul Balc al lui Ion Tiriac, la care au participat aproximativ 30 de personalitati, s-a incheiat duminica fara incidente si cu rezultate mai modeste decat in anii precedenti

Vanatoarea, desfasurata in tarc, a cuprins trei goane, din care doua in cursul zilei de sambata, si una in prima parte a zilei de duminica. Potrivit unor surse din randul gonacilor, rezultatul a fost mai modest decat la vanatorile precedente, fiind impuscati un total de circa 160 de mistreti, dintre care 120 in prima zi. Organizatorii au refuzat sa ofere presei orice informatii cu privire la eveniment, instruind tot personalul angajat sa nu faca declaratii cu privire la identitatea participantilor si rezultatul vanatorii. Carnea mistretilor ucisi urmeaza a fi impartita intre cei peste o suta de angajati care au ajutat la desfasurarea vanatorii si asezaminte sociale. Doua TIR-uri frigorifice au fost vazute intrand pe domeniul de la Balc pentru a prelua carnea. Duminica la amiaza oaspetii lui Ion Tiriac, in marea majoritate straini, au parasit fondul de vanatoare, deplasandu-se cu masini spre aeroporturile din Oradea si Budapesta, unde erau asteptati de aeronavele cu care au sosit.
Vanatoarea de mistreti organizata la Balc s-a aflat la a patra editie. La primele partide a participat premierul de atunci al Romaniei, Adrian Nastase, care a impuscat 23 de mistreti, starnind un val de proteste din partea organizatiilor pentru protectia animalelor. Anul trecut, cateva sute de kilograme de carne de mistret pe care Ion Tiriac voia sa o doneze unor asezaminte sociale pentru orfani si batrani nu au mai ajuns la destinatie pentru ca s-au alterat. Partidele de vanatoare de la Balc au devenit cunoscute din ianuarie 2005, cand au fost impuscati 185 de mistreti, dintre care 23 de catre fostul premier Adrian Nastase. Ion Tiriac a concesionat domeniul de la Balc, care a fost unul dintre preferatele lui Ceausescu, in anul 2002, initial pe o perioada de 49 de ani. Dat fiind nivelul mic al taxei pe care o platea omul de afaceri, in 2005 Ministerul Agriculturii a suspendat contractul si a organizat o alta licitatie, la care a mai participat si filiala Bihor a Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi. Tiriac a castigat licitatia, oferind o taxa anuala de aproape un miliard de lei vechi si a incheiat un contract de inchiriere valabil pana in anul 2015. Tot in anul 2005, cand a fost ales presedintele Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, Mugur Isarescu a declarat ca va cere „incetarea unor actiuni precum cele care au loc la Balc.”

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *