Nu mai putin de patru hotarari a adoptat Consiliul Judetean Constanta prin care deruleaza tot atatea programe cu impact asupra mediului.
Este vorba despre programul de imbunatatire a calitatii mediului prin impadurirea terenurilor agricole degradate (HCJ 310/2009), programul de impadurire pentru prevenirea riscului desertificarii in judetul Constanta (HCJ 402/2009), programul de infiintare a perdelelor forestiere de protectie pe drumurile judetene comunale (HCJ 84/2010) si programul de infiintare a pepinierelor silvice (86/2010).
De altfel, CJC a infiintat trei pepiniere silvice: la Medgidia – 49 ha, la Chirnogeni, sat Plopeni – 220 ha si in satul Culmea – 40 ha. Pe suprafata celor peste 300 de hectare se produce materialul biologic silvic necesar derularii celor patru programe initiate de seful administratiei judetene, Nicusor Constantinescu. Productia medie anuala a primelor doua pepiniere, pana in prezent, este de aproximativ 10 milioane de puieti de salcam, alaturi de alte specii adaptabile climatului din Dobrogea. In cadrul pepinierelor Medgidia si Plopeni, CJC a initiat infiintarea cate unui centru de cercetare biologica, terestra si acvatica, initiativa aflata in stadiul de finalizare a documentatiei tehnice de autorizare a constructiilor. Pentru infiintarea celor trei pepiniere s-au realizat lucrari de destelenire si asanare, precum si de pregatire a terenului, in paralel cu imbunatatiri funciare pentru a-l face propice productiei de puieti. Pentru aceasta investitie, Consiliul Judetean Constanta a alocat peste 7,2 milioane lei. „In paralel, s-au realizat operatiunile de ameliorare a mediului pe tot cuprinsul judetului, prin infiintarea mai multor categorii de zone verzi: trupuri compacte de plantatii de salcami si alte specii, perdele de protectie a campului, a drumurilor, a pasunilor. S-au mai realizat trupuri compacte de plantatii in zonele fostelor gropi de gunoi, ca si pe terenuri degradate“, a declarat Adrian Gambuteanu, directorul Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri, prin intermediul careia CJC deruleaza programele.
Program strategic national
Suprafetele de teren plantate pana acum datorita programelor insumeaza circa 4.000 de hectare, respectiv 20 milioane de puieti, pe raza tuturor localitatilor din judet. „Plantarea s-a efectuat pe terenuri preluate in administrare de Consiliul Judetean, dar si pe terenuri administrate de consiliile locale, valoarea investitiei ridicandu-se la 21,5 milioane lei“, a precizat directorul RAJDP. El a subliniat faptul ca programele CJC au fost agreate de persoane fizice si juridice, indeosebi fermieri, care au primit puieti si consultanta de specialitate de la CJC, prin intermediul Regiei. Consiliul Judetean a transmis Parlamentului si Guvernului propunerea de a initia un program strategic national referitor la impadurirea terenurilor, inclusiv a celor degradate, in vederea prevenirii desertificarii, a eroziunii solului si a inundatiilor, pentru zona judetelor riverane Dunarii si zona Dobrogei. Seful administratiei judetene apreciaza ca instrumentarea acestui program trebuie sa fie realizata de toate ministerele care gestioneaza fonduri europene, iar dosarul de candidatura pentru o aplicatie in cadrul programului mentionat sa aiba ca aplicant consiliile judetene si unitatile administrativ teritoriale pe raza carora se afla terenurile. Programele de impadurire (si nu numai) derulate de CJC sunt unice in Romania si pot fi luate de exemplu de restul administratiilor locale. Inca de la demararea lor, nu de putine ori Nicusor Constantinescu a dat o mana de ajutor la plantarea pomilor, sadind puieti peste tot in judet. Mai mult decat atat, le-a explicat elevilor, fie ei de la orase sau de la sate, cum se planteaza un copac, indrumandu-i si povestindu-le ca nu e om cel care n-a plantat un pom.
Solicit,contra cost,100 de puieti de salcim,pt.plantare in satul Cotu Vaii.