Propunerea UDMR privind modificarea legii privind regimul de colectare a deseurilor

Propunerea UDMR privind modificarea legii privind regimul de colectare a deseurilor
Propunerea UDMR privind modificarea legii privind regimul de colectare a deseurilor

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a inregistrat miercuri propunerea de modificare legislativa a deputatului UDMR Cseke Attila, referitor la actualul regim de gestionare a deseurilor. Conform propunerii UDMR, taxa de colectare a deseurilor pentru populatie nu ar trebui sa depinda de numarul persoanelor aflate intr-o gospodarie ci sa fie calculata in functie de cantitatea colectata.

„In randul statelor Uniunii Europene este tot mai des intalnit sistemul de plata numit „Pay as you throw” (P.A:Y.T. – plateste atat cat consumi), iar in cazul gestionarii deseurilor, efectele asupra mediului nu sunt deloc neglijabile. Ar fi utila introducerea acestui principiu de plata si in Romania, creandu-se astfel o echitabilitate in cuantumul taxelor, acestea fiind direct proportionale cu cantitatea deseurilor produse si colectate”- a detaliat Cseke Attila, adaugand ca „nu sunt de acord cu faptul ca la Bucuresti sa fie decisa valoarea taxei pe care trebuie sa o platim pe persoana in fiecare localitate a tarii, in conditiile in care este evident faptul ca locuitorii nu acumuleaza cantitati similare de deseuri casnice. Un exemplu foarte clar in acest sens este acela cand o persoana nu se afla pentru un timp indelungat la domiciliu, deci nu acumuleaza deseuri casnice, dar este totusi obligata la plata de colectare a acestora. In baza principiului descentralizarii propun ca decizia privind calcularea taxei de colectare sa apartina autoritatilor locale, acestea sa hotarasca daca aleg sa impuna fiecarui locuitor taxa unica, pe persoana, sau contributia la plata sa se faca in functie de cantitatea deseurilor colectate de la fiecare in parte”, a mai spus Cseke.

Deputatul UDMR de Bihor a subliniat faptul ca in luna septembrie a anului trecut, comisarul european de mediu, Janez Potocnik a discutat la randul sau cu reprezentantii guvernului, carora le-a propus introducerea principiului P.A.Y.T. in sistemul de plata din Romania. „Nu pot fi de acord cu reprezentantii guvernului cand acestia afirma ca nu exista metode pentru cantarirea deseurilor colectate. Noi nu trebuie decat sa alegem una din procedeele folosite in strainatate” – a argumentat deputatul UDMR, Cseke Attila.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente