22 de milioane de euro pentru montarea unor panouri plutitoare cu verdeata pe raul Dambovita

    22 de milioane de euro pentru montarea unor panouri plutitoare cu verdeata pe raul Dambovita
    Consilierii generali ai Capitalei au decis sa aloce 22 de milioane de euro pentru montarea unor panouri plutitoare cu verdeata pe raul Dambovita si 1,8 milioane de euro pentru transformarea in adevarate gradini a 12 acoperisuri ale unor camine studentesti.
    Initiat acum aproximativ un an si jumatate, proiectul care prevede inverzirea Dambovitei a fost respins de mai multe ori, pe motiv ca este prea costisitor si nu era viabil. Cu toate acestea, joi seara, alesii au decis sa voteze inverzirea raului.

    Numit „Reabilitarea Urbana a raului Dambovita”, proiectul prevede montarea pe malurile apei a unor panouri plutitoare metalice, articulate la un capat cu suporti montati pe mal si sprijinite la celalalt capat pe suporti plutitori in albia raului.
    Proiectul va fi gata in cinci ani

    Pe aceste panouri ar urma sa se semene gazon si sa se puna plante care sa reziste intre opt si zece ani. Valoarea investitiei este de 97 de milioane de lei si va fi gata in cinci ani, se precizeaza in proiect.

    Finantarea va fi in procent de doar 2 % din bugetul local, restul banilor urmand sa fie obtinuti prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice.

    Inverzirea raului Dambovita a fost aprobata de consilierii generali, desi Comisia Economica, Buget si Finante a Consiliului a avizat negativ proiectul. Pe de alta parte, Comisia de Mediu a avizat proiectul pe motiv ca se vor crea, in plus, 122.000 de metri patrati de spatiu verde.

    Tot joi, consilierii au decis sa se planteze iarba si pe acoperisurile a 12 camine studentesti. Sase dintre acestea apartin Universitatii Politehnica Bucuresti , iar alte sase Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”. Investitia ar urma sa fie acoperita in procent de 50% prin fonduri nerambursabile de la UE, iar restul din bugetul local.

    Daca cele doua proiecte vor fi puse in practica, autoritatile vor trece in inventarul spatiilor verzi inca 129.000 de metri patrati de zona cu verdeata. Suprafata verde pe cap de locuitor este de 23,21 metri patrati, iar pana in 2013 va ar trebui sa ajunga, la 26 de metri patrati, conform normelor impuse de UE.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *