22 septembrie ziua fara masina in Bucuresti

Luni, 22 septembrie, a fost desemnata ziua fara masina.
ziua fara masini
Imaginati-va Bucurestii fara claxoane, fara praf, motoare turate, doar cu zgomotul lantului de la bicicleta, poate doar din cand in cand cu cate un autobuz ecologic. Ne imaginam degeaba, nimeni n-a auzit in trafic de asa o zi ciudata, fara masini.

Dar azi, pentru o ora, fictiunea a devenit realitate. Nu, nu s-a circulat mai bine in trafic, biciclistii fiind rari in Bucuresti. Trebuie sa ai curaj, echipament si, eventual, o masca pe fata care sa te protejeze de praf. Nu e usor sa fii biciclist in capitala. Trebuie sa ai nervi de otel si… experienta.

“Ce este ingrozitor este faptul ca oamenii aproape nu te vad, esti invizibil. Masinile nu te baga in seama, nimeni nu-ti acorda prioritate. Noi nu existam in trafic”, a declarat Lucian Mandruta, biciclist convins.

Pistele pentru biciclete sunt o poveste. Acestea sunt putine si scurte. De cele mai multe ori se termina brusc, de regula intr-un gard.

“Pistele de biciclisti sunt o posibilitate de propaganda a celor care le-au facut. Nu au nicio legatura cu viata reala a biciclistilor. Jumatate sunt ocupate cu masini parcate, iar cealalta jumatate sunt ingrozitor de proaste”, a mai adaugat Lucian Mandruta.

Si totusi, bicicleta este arma perfecta impotriva stresului din trafic. Daca vrei sa ajungi repede undeva nu iti trebuie sute de cai putere, ci doar doua roti si o casca.

Lucian Mandruta ne-a explicat: “Eu stau destul de aproape de serviciu, cam la opt kilometri. Intr-o zi foarte buna ajung cu masina in aproximativ 5 minute. Intr-o zi ingrozitor de proasta pot sa fac si doua, trei ore. Cu bicicleta am certitudini. Ajung in 20-25 de minute.”

Pentru a demonstra superioritatea bicicletei in trafic Lucian a mers pe bicicleta de la Ateneu la Teatrul National la o ora de varf. Echipa de filmare a parcurs acelasi traseu in masina si totul a fost cronometrat. Rezultatele nu mai au nevoie de comentarii. In masina a fost nevoie de 20 de minute. Lui Lucian i-au luat pe bicicleta doar 2 minute.

In tot Bucurestiul sunt doar 65 de kilometri de pista iar ciclistii sunt obligati sa mearga mai mult pe langa aceste trasee. Vehiculele pe doua roti au insa avantaje certe. Ajungi oriunde indiferent de aglomeratie si sigur nu-ti mai bati capul cu locul de parcare: gasesti un loc la fiecare gard.

Sursa: Antena 3

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente