Rovana Plumb a interpelat Comisia Europeana pe tema depozitului de deseuri radioactive construit la granita Bulgariei cu Romania, solicitand masuri suplimentare pentru protejarea sanatatii cetatenilor si a mediului. Eurodeputata atrage atentia Comisiei ca, in situatia unui accident produs la locul acestui viitor depozit, ar putea fi afectata populatia din 23 de localitati din Romania, productia agricola din zona, precum si poluarea fluviului Dunarea. „Constructia acestui depozit produce ingrijorare in randul romanilor, si am dorit sa transmit acest lucru la Bruxelles. Dupa evenimentele din Japonia, cu totii am inteles ca siguranta nucleara trebuie ridicata la alte niveluri.
Tot ce se construieste, de acum inainte, in acest domeniu, trebuie sa corespunda unor standarde mult mai inalte de siguranta pentru populatie si pentru mediu. Suntem obligati sa fim mult mai exigenti, fiindca la mijloc se afla vieti omenesti. De aceea, Comisia este obligata sa impuna autoritatilor bulgare masuri suplimentare pentru protejarea populatiei din zona”, afirma Rovana Plumb. Eurodeputata considera ca un asemenea subiect trebuie tratat cu foarte multa precautie si avertizeaza autoritatile romanesti din domeniul nuclear sa aiba in vedere toate amenintarile potentiale pentru populatia din cele 23 de localitati romanesti atunci cand isi formuleaza punctul de vedere fata de proiect.
Moral si uman, Guvernul nu are dreptul sa se ascunda de acest subiect, ci sa se implice si sa sprijine interesele populatiei romanessi. „Autoritatile din Romania trebuie sa preia initiativa si sa apere intere sele romanilor, pentru ca riscurile sunt mari. Oamenii din zona trebuie sa se simta protejati, iar responsabilitatea apartine si decidentilor romani, si celor bulgari, si celor comunitari. Guvernul trebuie sa intervina si sa ajute primarii din localitatile vizate cu informatii si cu sfaturi, sa nu-i lase pe oameni sa se confrunte singuri cu un subiect de importanta vitala”, subliniaza Rovana Plumb. Subiectul sigurantei nucleare se afla pe agenda forurilor europene, la 1 iunie 2011 Comisia lansand testul de stres pentru cele 143 de centrale atomo-electrice din Uniunea Europeana. Depozitul de la Kozlodui ar urma sa fie construit aproape de actuala centrala nucleara, la 4 km de Dunare si va adaposti pana in 2.075 peste 300.000 de tone de deseuri radioactive. Pana la 30 iunie, in Romania are loc dezbaterea publica, in conformitate cu prevederile Conventiei ESPOO, aferenta proiectului din Bulgaria „Propunere de investitie pentru construirea unui depozit national de deseuri radioactive in zona localitatii Kozlodui”.