Producatorii privati de energie au ajuns la o cota de 4%

Producatorii privati de energie au ajuns la o cota de 4%

Cehii de la CEZ, portughezii de la EDP si italienii de la Enel au intrat in forta in ultimul an in sectorul de producere de electricitate La toamna va veni Petrom, cu noua centrala de la Brazi. Statul pierde usor, usor teren pentru ca nu investeste

Suprematia statului pierde teren in fata noilor producatori, in special a celor care au investit in energia eoliana. In toamna se va inaugura centrala electrica a Petrom de la Brazi. In prezent, cel mai mare producator privat de energie este CEZ, prin compania locala Tomis Team.

Producatorii privati de energie care activeaza pe teritoriul Romaniei au atins o cota de piata de 4% in primul trimestru al acestui an, in crestere fata de finalul anului, cand aveau 2,8%. Acest salt se datoreaza intrarii in functiune a mai multor ferme eoliene precum cele ale Enel sau Energias de Portugal. Aceasta cota va creste considerabil, la peste 15%, in toamna, cand Petrom va inaugura cen­trala electrica de la Petrobrazi, de 860 MW, dupa o investitie de peste 500 mil. euro. Deocamdata, cel mai mare produ­ca­tor privat este compania Tomis Team, detinuta de cehii de la CEZ. Aceasta ope­rea­za o ferma eoliana de aproape 340 MW in localitatea Fanta­ne­le, din judetul Constanta. Anul acesta, Tomis Team a aparut pentru prima oara in statistica Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), cu o cota de participare de 1,27% la energia electrica livrata in retelele de producatori cu uni­tati dispe­cerabile. Potrivit datelor Trans­electrica, cehii au produs in peri­oada ianuarie-martie 2011 aproxi­ma­tiv 200 de GWh. Ei sunt urmati de francezii de la Elec­tricite de France, care produc curent la centrala in cogenerare de la Ploiesti, ope­rata de Dalkia Termo. Pe ultima pozi­tie de pe podium se situeaza austriecii de la Petrom, cu noua centrala de la Pe­tro­brazi, dar care nu ruleaza inca la capa­citate maxima. Dalkia a livrat in re­tea 162 GWh in primele trei luni ale aces­tui an, iar Petrom 93 GWh. Produc­tia to­ta­la a Romaniei in trimestrul I a fost de 17 TWh.

Multi, dar mici

In prezent, in sectorul de producere de electricitate autohton opereaza peste 60 de companii, majoritatea activand in domeniul energiei regenerabile, insa capacitatile instalate sunt de regula de mici dimensiuni. Saltul numeric al fir­melor este considerabil, in conditiile in care la inceputul lui 2010 nu erau decat in jur de 35 de societati. De atunci pana azi s-au consemnat intrari spectaculoase in top, in special ale investitorilor straini. In aceasta categorie se afla portughezii de la Energias de Portugal, care detin doua ferme eoliene la Cernavoda, unde au produs in trimestrul I 42 GWh. O crestere insem­nata au avut-o si firmele austriacului Gerald Schweighofer, Holz­in­dus­trie Schweighofer si Bio Electrica Transilvania, care produc energia cu ajutorul biomasei. Primii romani care se gasesc in top sunt Mihai Tufan si Stelian Anastasescu, care detin producatorul de energie hidro Elsid Titu.

Pozitia statului

Statul continua sa detina suprematia in domeniu, insa lipsa investitiilor si a proiectelor noi il fac sa piarda usor, usor teren. Primul producator continua sa fie Hidroelectrica, fiind urmat de Nuclear­elec­trica, de complexurile energetice din ba­zinul Oltenia, precum si de Elcen Bu­cu­­resti. Singurele unitati noi ale com­paniilor de stat sunt o centrala a Elcen de la CET Vest, dar care nu produce, si mai multe hidrocentrale mici finalizate, in­ce­pute pe vremea lui Nicoale Ceausescu.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,325FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente