Egiptenii antici au fost si ei expusi poluarii, potrivit unui nou studiu efectuat asupra plamanilor a 15 mumii.

Egiptenii antici au fost si ei expusi poluarii, potrivit unui nou studiu efectuat asupra plamanilor a 15 mumii.

Particulele descoperite in plamanii mumiilor sunt legate de mai multe boli moderne, inclusiv boli de inima, de plamani sau cancer. Ele sunt legate de activitati post-industriale, precum arderea combustibililor fosili.

Roger Montgomerie, un doctorand la Universitatea din Manchester, a decis sa studieze tesutul unor plamani mumificati.

Cei 15 plamani mumificati prezinta toti particule poluante, iar nivelul lor nu este cu mult mai mic decat cel din ziua de azi, in mod total neasteptat.

„Sunt in cantitati mai mici, dar nu cu mult mai mici. Este destul de ciudat, avand in vedere cantitatile enorme de combustibili fosili arsi si toata poluarea aparuta dupa revolutia industriala”, spune cercetatorul.

In lumea egiptologilor, unde testul mumificat de la plamani este extrem de rar, iar permisiunea de a-l studia este chiar si mai rar intalnita, analiza a 15 astfel de mostre este semnificativa, precizeaza Montgomerie.

Plamanii analizati provin de la mumiile unor oameni cu stiluri complet diferite de viata: unii erau muncitori in oaza Dakhleh, iar altii erau nobili sau chiar preoti.

„Toti au particule poluante in plamani, indiferent de statutul social”, arata cercetatorul.

Descoperirea sugereaza ca egiptenii antici sufereau de o gama larga de boli. „Particulele acestea cresc sansele unei infectii pulmonare sau chiar de pneumonie”, subliniaza Montgomerie.

Intrebarea este cum de exista atat de multa poluare in Egiptul Antic? Locuitorii sai gateau, lucrau cu metale si in minerit, acestea fiind activitati care cauzeaza poluarea aerului. In plus, climatul Egiptean, favoriza imprastierea poluarii, prin furtunile de nisip.

Montgomerie incearca acum sa identifice sursele exacte ale particulelor poluante descoperite in plamanii mumificati. El arde mai multe tipuri de combustibili folositi de egiptenii antici si capteaza particulele create, pentru a le compara apoi cu cele descoperite in mumii. Rezultatele vor veni peste cel putin trei luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *