23 Mai – Ziua Mondiala a Broastelor Testoase

Broasca testoasa

Broastele testoase sunt reptilele din ordinul Testudines. Pe 23 mai se sarbatoresc aceste animale care, fara sa ne dam seama, ajung sa fie pe cale de disparitie. Mediul si modul in care sunt crescute duce la rata scazuta a cresterii acestor animale. Testoasele exotice cresc intr-un mediu artificial si atat temperatura, cat si mancarea, ajung sa devina prea putin potrivite pentru un bun trai al testoaselor.

In timp ce militam pentru ursii panda, uitam ca sunt si animale care dispar, iar broastele testoase se afla, din nefericire, al animalelor ce traiesc in conditii prea grele pentru a mai ramane printre noi foarte mult timp.

Broastele testoase au o temperatura a organismului care fluctueaza, aceasta fiind dependenta de mediul inconjurator. Testoasele incearca sa-si pastreze o temperatura potrivita si de aceea nu trebuiesc crescute in medii cu excese termince.

Daca le este prea frig, devin apatice, nu mai vor hrana si nu reactioneaza la stimulii exteriori, iar in cazul speciilor tropicale este si mai grav, acestea fiind mult mai delicate. Daca se intampla acest lucru cu broastele din acvariu este necesara reparatia aparatelor de incalzire. In cazul valurilor de frig, pentru testoasele din natura, se ajunge la moarte acestora prin socuri termice.

Daca este foarte cald, in special vara, in urma caldurii in exces, apare socul de temperaturi ridicate. Din nefericire, acest lucru se intampla pentru ca testoasele nu reusesc sa se refugieze in unele locuri pentru a fi protejate.

Sunt mai multe simptome care apar la broastele testoase, dar majoritatea sunt pe baza nervoasa. Este vorba de stari de neliniste, la cald, excitatii, miscari haotice cand se deplaseaza. Daca este posibil si broastele testoasesunt supravegheata, acestea trebuiesc duse la umbra. Exista diverse injectii care le pot stimula organele respiratorii. In cazul unei temperaturi potrivite, astfel de simptome nu ar trebuie sa apara.

Totodata, desi aceasta specie este adaptata la apa, sunt multe broaste testoase care mor prin inecare, in special cele terestre. Pana si broastele testoase acvatice se pot ineca. Adancimea apei din zona unde sunt crescute broastele ar trebui sa fie redusa, pentru ca acestea nu se pot lipsi de apa, fiind mediul unde se odihnesc.

Broasca testoasa de uscat

Broasca testoasa de apa - europeana

Acest animal este adaptat mediului terestru. In tara noastra, intalnim aceste testoase in regiunile de stepa din Oltenia, Banat si Dobrogea. Corpul scurt al testoaselor de uscat este acoperit cu un test din doua parti: carapacea, de culoare maronie si plastronul, in interior, de culoare deschisa.

Testoasa de lac

Acest animal traieste in lacuri si balti, de foarte putine ori le gasim pe uscat. Se poate adapta, asadar, vietii acvatice. Fata de broasca testoasa de uscat, aceasta are carapacea mai mare, este mai inchisa la culoare si este carnivora.

Testoasa cu tample rosii

Sau testoasa cu tample rosii de Florida este o testoase verde, cu gatul verde si apartine familiei Emilidae. Speranta de viata a acestui animal ajunge pana la 50 de ani.

Caretul

Caretul

Caretul este recunoscut sub numele de testoasa de mare. Este testoasa cu carapacea foarte putin bombata, iar placile osoase nu sunt la fel de sudate precum la celelalte testoase. Este adaptata la mediul acvatic, astfel picioarele ii sunt precum niste vasle care o ajuta la inot. Aceste broaste testoase sunt vanate atat pentru carne si grasime, cat si pentru oua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *