S-au incheiat sesiunile de instruire a functionarilor din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Agentiilor Regionale pentru Protectia Mediului si Agentiilor pentru Protectia Mediului organizate in cadrul proiectului InfoNatura2000 – “Campanie nationala de constientizare privind importanta conservarii Biodiversitatii prin Reteaua Natura 2000 in Romania”.
Participantii au apreciat ca necesara organizarea cursurilor de specializare pe parcursul intregii cariere profesionale. Lipsa instruirii adecvate este resimtita de functionarii agentiilor de mediu ca o vulnerabilitate permanenta in relatia cu evaluatorii si investitorii deoarece le diminueaza increderea in deciziile pe care le emit. Alte aspecte discutate au fost carentele reglementarilor din domeniul conservarii biodiversitatii, atitudinea necooperanta a evaluatorilor si calitatea slaba a rapoartelor de evaluare a impactului, necesitatea realizarii unor studii stiintifice care sa devina referinte pentru evaluarea adecvata. Participantii au apreciat ca fiind foarte utile: instruirea prin studii de caz, cunoasterea deciziilor Curtii Europene de Justitie si participarea la mai multe vizite pe teren. Acestia isi doresc ca pe viitor sa fie organizate si alte instruiri la care sa fie invitati si custozii/administratorii siturilor Natura 2000.
Participantii au mentionat intre satisfactiile lor profesionale: colaborarea buna cu colegii si convingerea ca munca lor are un impact pozitiv asupra naturii.
Concluziile sesiunilor si Manualul de aplicare a Ghidului privind evaluarea adecvata a impactului planurilor/proiectelor asupra obiectivelor de conservare a siturilor Natura 2000 si a procedurii de emitere a avizului custozilor/administratorilor se gasesc pe site-ul http://infonatura2000.cndd.ro.
Programul de formare a fost organizat de Centrul National pentru Dezvoltare Durabila in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor – Directia Biodiversitatii in perioada februarie-aprilie 2012 si a avut o durata de 5 zile/sesiune. La cursuri au participat 243 de angajati ai ANPM, ARPM si APM din toate cele 8 regiuni de dezvoltare.
Proiectul InfoNatura2000 “Campanie nationala de constientizare privind importanta conservarii Biodiversitatii prin Reteaua Natura 2000 in Romania”– SMIS-CSNR 17609 este co-finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) prin Programul Operational Sectorial Mediu – Axa prioritara 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii”. Bugetul total al proiectului este de 14.036.402 lei, dintre care: 11.543.466 lei (finantare nerambursabila din FEDR si bugetul de stat) si 2.492.936 lei contributia beneficiarului. Durata proiectului este de 27 de luni, intre 14 decembrie 2010 – 14 martie 2013.