Attila Korodi: In urmatoarele saptamani voi face o analiza minutioasa la ce s-a intamplat in ultimii 3 ani la Rosia Montana

0
348
Korodi, Rosia Montana: As dori ca ministerul sa contribuie la aceasta decizie
Attila Korodi: In urmatoarele saptamani voi face o analiza minutioasa la ce s-a intamplat in ultimii 3 ani la Rosia Montana

Noul ministru al Mediului si Padurilor, Attila Korodi, a declarat miercuri, pentru RFI, ca, in saptamanile urmatoare va face o analiza foarte minutioasa la ceea ce s-a intamplat in ultimii trei ani de zile in privinta proiectului de la Rosia Montana, pentru a se pune la punct cu fiecare element tehnic.

‘Din punctul meu de vedere, ca ministru al Mediului, trebuie sa ofer, clar, o implementare a legislatiei de mediu, a conditiilor prin care o procedura poate sa fie dusa la bun sfarsit. Ministerul Mediului trebuie sa emita un punct de vedere. Daca toate conditiile procedurale se intrunesc, si eu sustin lucrul acesta, dupa aceea, Guvernul trebuie sa spuna un punct de vedere, care va fi mai complex. Eu cred ca legislatia de mediu nu poate sa cuprinda un proiect de o anvergura atat de mare, sa cuprinda fiecare element, si elemente de politici de dezvoltare pe care trebuie sa si le asume Guvernul Romaniei dar, pana atunci, ministerul are un rol foarte important: procedurile sa se intruneasca si sa aiba un punct de vedere final. Eu sustin sa mergem pana la acel moment, pentru ca este nevoie. Daca ma intrebati ce parere am despre acest proiect, cred ca, urmatoarele saptamani, pentru mine, vor insemna o analiza foarte minutioasa a ceea ce s-a intamplat in ultimii trei ani de zile, pe procedura de evaluare, ca sa ma pun, cum se spune, la punct, cu fiecare element tehnic’, a explicat Korodi.

Acesta a precizat ca, fiind un proiect cu impact transfrontalier, proiectul de la Rosia Montana trebuie abordat cu atentie, deoarece poate avea un impact si asupra mediului din Ungaria, si a subliniat ca, din punctul sau de vedere, aurul de la Rosia Montana, care este o resursa importanta, intr-un fel sau altul, trebuie exploatat.

‘Intrebarea este daca aceasta solutie, ceea ce se propune acum, este buna pentru Romania, dar din perspectiva conformarii cu legislatia de mediu si a dezvoltarii durabile. La aceasta intrebare cautam raspunsuri. Eu cred ca la Rosia Montana problema deseurilor industriale, si aici vorbesc de cianura, nu este singurul element critic. Din cauza aceasta este nevoie de o abordare mult mai complexa si asta se face. Eu nu minimizez niciodata numai la nivelul problematicii cianurilor’, a mai spus ministrul Mediului.

Korodi a mentionat ca el are o abordare mult mai aproape si un anumit mod, principial, pentru a proteja mediul.

‘Tot ceea ce decid intra in acest context sau ceea ce decide institutia, dar, pentru ca vorbim despre proceduri, procedurile trebuie sa ne dea un rezultat final. Oricum, eu cred ca, vazand acest proiect atat de important, trebuie sa fim foarte precauti’, a concluzionat oficialul MMP.

Presedintele Traian Basescu le-a cerut marti membrilor Guvernului sa dea „rapid” avize in cazul exploatarii de la Rosia Montana, dar in deplina cunostinta de cauza sau sa spuna „nu” investitorului, pentru a putea fi inchis subiectul si sa nu mai stea in dezbatere publica.

„In urmatorii ani si eu spun cinci ani, Romania nu se poate bizui pe relansarea investitiilor straine, ori a astepta cinci ani sa vedem ce se intampla pentru a crea noi locuri de munca – eu inmultesc simplu deficitul fondului de pensii pentru ca statul roman blocheaza crearea de locuri de munca pe fondul demagogiei mass-mediei. Eu inmultesc simplu 3,6 miliarde deficit la fondul de pensii cu cinci ani. Si constatam ca sunt 18 miliarde de euro si ma intorc de unde am plecat: din 1997 autoritatile romane plimba responsabilitatea de la unul la altul pentru Rosia Montana. Ceea ce va cer, domnule ministru si stimati membri ai guvernului, daca este fezabila exploatarea de la Rosia Montana si credeti ca prin creare de locuri de munca facem un bine Romaniei, dati rapid avize, sigur, in deplina cunostinta de cauza; daca nu, spuneti „nu” investitorului, pentru ca fiecare zi in care intarziem si plimbam actele de la o institutie la alta ne va costa enorm in viitorul proces”, a spus seful statului, marti, la Palatul Cotroceni, la depunerea juramantului de investitura de catre noul ministru al Mediului, Attila Korodi.

El a reiterat ca statul roman s-a angajat din 1997 la exploatarea in comun cu parteneri straini a acestui zacamant, dar daca nu se doreste acest lucru, ar trebui sa se spuna pentru a nu mai sta subiectul in dezbatere publica.

Seful statului a afirmat ca recomandarea sa este aceea ca autoritatile sa priveasca spre crearea de locuri de munca.AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.