30 km de Jiu – poluati cu pacura

Garda de Mediu a amendat Complexul Energetic Rovinari cu 50.000 de lei, fiindca a poluat raul Jiu cu pacura, pe o distanta de 30 de kilometri, intre sectorul Rovinari si Vladuleni. In plus, sefii Inspectiei Apelor Gorj vor sa amendeze complexul cu inca 35.000 lei pentru ca evenimentul nu a fost anuntat si nu s-au luat imediat masurile de rigoare.

Cantitatea scursa a ajuns la 400 de kilograme, potrivit sefului Agentiei de Protectie a Mediului Gorj, Gheorghe Fometescu. Marti, 300 de litri de pacura s-au scurs accidental in rau printr-o conducta sparta. Este vorba despre conducta de transport pacura de la rezervoare la cazanele de abur ale termocentralei. Conducta a fost reparata, s-a incercat indepartarea poluarii cu baraje absorbante, iar in zona Turceni autoritatile au facut un baraj de filtre depoluatoare.
Click here to find out more!

Cu toate astea, tot au mai ramas niste resturi de pacura. Raul este in continuare monitorizat, pentru a i se vedea evolutia in urmatoarele zile. Materialul contaminat cu pacura a fost colectat in saci, din lacul de acumulare al Centralei Hidroelectrice Turceni.

Specialistii spun ca in zona inca mai exista pericolul ca, in momentul uzinarii apei din complex, debitul Jiului sa creasca, iar prin marirea volumului sa se spele petele. Autoritatile au incercat sa previna ajungerea peliculei in judetul Dolj, fiindca acolo exista localitati care se alimenteaza cu apa din Jiu. In plus, inca exista pericolul ca apa cu pacura sa intre in procesul tehnologic al complexului Turceni, putand crea probleme in functionarea instalatiilor.

Angajati ai Agentiei de Mediu au mers ieri si in amonte, pentru a depista eventualele locuri in care s-ar mai fi putut acumula pacura deversata. Deocamdata nu exista nici un risc ca populatia sau constructiile de pe marginea raului sa fie afectate. Specialistii sustin ca cele 400 de kilograme de poluare inseamna prea putin pentru ca zona sa fie grav afectata.

Sursa: Gandul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente