44 de hectare impadurite prin proiectul „Controlul integrat al poluarii cu nutrienti”

44 de hectare impadurite prin proiectul "Controlul integrat al poluarii cu nutrienti"

Proiectul, finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei, vizeaza pentru primavara lui 2011 plantarea a 44 hectare din 6 comune vulnerabile la poluarea cu nutrienti

Bucuresti, 30 martie 2011: Ministerul Mediului si Padurilor anunta ca, in cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti,” finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei, a livrat in teritoriu puieti necesari plantarii in aceasta primavara a unei suprafete totale de 44 de hectare din 6 comune din Arges, Bihor, Brasov, Cluj, Valcea si Satu Mare.

Proiectul, demarat in 2008 cu sprijinul Bancii Mondiale, urmareste reducerea deversarilor de nitrati in apa si, in final, reducerea poluarii cu nitrati a Dunarii si Marii Negre, prin investitii in 86 de localitati din zone vulnerabile la acest tip de poluare.

Sudul Romaniei figureaza printre zonele din Uniunea Europeana in care apele subterane contin niveluri crescute de nitrati, conform unui raport referitor la implementarea Directivei Nitratilor.

Astfel, proiectul implica acordarea de sprijin comunelor aflate in zone vulnerabile la poluarea cu nitrati, pentru plantarea de puieti si vegetatie forestiera pe terenurile degradate, plantarea de perdele forestiere si fasii riverane tampon pentru protejarea corpurilor de apa.

Sprijinul Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” consta in elaborarea proiectelor tehnice de plantare, furnizarea puietilor forestieri si asistenta tehnica privind activitatea de impadurire. Plantarea propriu-zisa, precum si intretinerea ulterioara a suprafetelor plantate este asigurata de comunele beneficiare din cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”.

Cele 6 localitati care urmeaza sa beneficieze in aceasta etapa de impadurire sunt : Bontida – judetul Cluj, Mihaesti – judetul Valcea, Albestii de Arges – judetul Arges, Prejmer – judetul Brasov, Soimi – judetul Bihor, Paulesti – judetul Satu Mare.

Activitatile de plantare incep in data de 30 martie 2011, in comuna Prejmer – judetul Brasov, unde va fi plantata o suprafata de 6,5 hectare. Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” asigura asistenta tehnica pe parcursul plantarii, prin intermediul consultantului angajat in acest sens, respectiv Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere Brasov.

Puietii livrati includ urmatoarele specii: Salcam, Gorun, Stejar, Tei, Ulm, Frasin, Jugastru, Ulm de Turkestan, Salcioara, Gladita, Paducel si Anin negru.

INFORMATII SUPLIMENTARE despre Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti

Romania a primit un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si un Ajutor financiar nerambursabil de la Facilitatea Globala de Mediu pentru a sprijini implementarea Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” (Proiectul) in localitatile selectate ca vulnerabile sau potential vulnerabile la poluarea cu nutrienti (ZVN).

Valoarea proiectului, care va fi implementat pe o perioada de 5 ani, este de 60,04 mil euro. Sursele de finantare sunt: imprumut Banca Mondiala – 50 mil. euro, donatie Facilitatea Globala de Mediu (GEF)-  aprox. 4,01 mil euro, contributii Consilii Judetene- 1,40 mil. euro, contributii Consilii Locale: 3,63 mil. euro, contributie ANAR (Administratia Nationala Apele Romane) – 1 mil. euro.

Obiectivul general al proiectului il reprezinta acordarea de sprijin Guvernului Romaniei in vederea alinierii la cerintele Directivei Nitratilor a UE prin: (a) reducerea evacuarilor de nutrienti in corpurile de apa, (b) promovarea schimbarilor comportamentale la nivel regional, si (c) sprijin pentru intarirea cadrului de reglementare si capacitatii institutionale.  Obiectivul global de mediu este reducerea pe termen lung a evacuarilor de nutrienti in apele ce se varsa in Dunare si Marea Neagra, printr-un management integrat al solului si apelor.

Proiectul implica activitati de colectare, depozitare si gestionare a gunoiului de grajd si a gunoiului menajer biodegradabil, dotarea comunitatilor locale cu echipamente pentru colectarea si imprastierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd, dotarea gospodariilor cu platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd, constructia unor platforme comunale de depozitare si management al gunoiului de grajd, reabilitarea pajistilor comunale si crearea unor bariere vegetale de protectie in jurul platformelor comunale, lucrari de canalizare si de epurare a apelor uzate. Aceste masuri vor elimina riscul imbolnavirii cauzate de consumul de apa infestata si vor promova utilizarea eficienta a gunoiului de grajd care, in acest mod, nu va mai fi un factor poluant. Poluarea cu nitrati este un proces care afecteaza panza freatica, oamenii si intreg ecosistemul.

Sudul Romaniei figureaza printre zonele din Uniunea Europeana in care apele subterane contin niveluri crescute de nitrati, conform unui raport referitor la implementarea Directivei Nitratilor, publicat de Comisia Europeana si bazat pe monitorizarea concentratiei de nitrati din apele subterane si de suprafata efectuata de Administratia Nationala „Apele Romane”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *