Data de 5 decembrie a fost decretata “Ziua Internationala a Voluntarilor” de catre Adunarea Generala a ONU prin rezolutia 40/212 din 17 decembrie 1985.
„Daca dorim ca sperantele noastre de a construi o lume mai buna si mai sigura sa nu devina doar o iluzie, avem nevoie, mai mult ca niciodata, de implicarea voluntarilor”. In acest spirit, 100 de milioane de europeni isi dedica timpul si experienta pentru a-i ajuta pe cei care se afla in dificultate, contribuind la dezvoltarea comunitatilor in care traiesc. Astfel, un profesor de arta pensionat le vorbeste vizitatorilor straini dintr-un muzeu despre capodoperele europene, un student de liceu le citeste copiilor bolnavi dintr-un spital, sau un fost fotbalist de echipa nationala este antrenor la o echipa de cartier. Exista mii de modalitati prin care oamenii pot produce o schimbare.
Un studiu Eurobarometru din mai 2010 a relevat faptul ca 3 din 10 europeni sustin ca sunt implicati in mod activ ca voluntari. Exista multe definitii si traditii diferite privind activitatea de voluntariat. Elementul comun al acestor activitati consta in faptul ca indiferent de locul unde se aduna oamenii pentru a se ajuta unii pe altii si pentru a-i sprijini pe cei aflati in dificultate, de acest lucru beneficiaza atat societatea in ansamblu, cat si voluntarii. Prin intermediul voluntariatului, oamenii castiga cunostinte, isi exerseaza abilitatile si isi extind retelele sociale, fapt ce poate conduce, adesea, la oportunitati noi sau mai bune de angajare, precum si de dezvoltare sociala si profesionala.