75.000 de hectare poluate de industria petroliera si miniera

    Extragerea cabunelui a lasat urme adanci in sol si in relief

    Peste 32% din suprafata agricola a judetului Gorj este afectata de diverse procese de poluare. Oficiul pentru Studii Pedologice si Agrochimice Gorj a realizat un studiu cu privire la nivelul poluarii si a altor forme de degradare a terenurilor din judetul Gorj.

    Gheorghe Craioveanu, directorul institutiei, a precizat ca acgtivitatile „In urma activitatilor economice desfasurate, 75.000 de hectare sunt afectate de poluare, din care aproape 18.000 de hectare sunt afectate de activitati extractive din domeniul petrolului si mineritului, iar o suprafata intinsa este afectata de pulberile de la cele doua termocentrale“.

    Potrivit studiului elaborat, o suprafata de teren de aproximativ 400.000 de hectare din judetul Gorj este afectata de fenomene naturale. „Din aceasta suprafata, 166.000 de hectare este afectata de eroziune in general si, in special, de eroziune de suprafata. Excesele de umiditate a dus la degradarea a 46.000 de hectare, iar alunecarile au afectat o suprafata de 48.000 de hectare, din care 5000 de hectare sunt alunecari active.Cele mai afectate zone din judetul Gorj afectate de aceste alunecari sunt bazinele hidrografice Amaradia, Gilort, Motru si Jilt. Din suprafata de 400.000 de hectare este trecuta prin program,ele de ameliorare si amenajare 100.000 de hectare. Toate aceste degradari si poluari duc la scaderea capacitatii de productie a terenurilor“, a mai adaugat Gheorghe Craioveanu.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *