Desertul ar putea fi solutia la problemele energetice ale planetei

Desertul ar putea fi solutia la problemele energetice ale planetei

Cel putin asta incearca sa obtina DESERTEC, un program european lansat recent prin care vor fi construite vaste centrale solare in zone reprezentand, in total, peste 55.000 de kilometri patrati de desert.

Prin acest sistem, apa este incalzita si produce vapori care pun in miscare turbinele generatoare de electricitate. Oamenii de stiinta si inginerii din spatele acestui proiect spera ca DESERTEC va reusi sa ofere 15-20% din electricitatea necesara Europei pana la jumatatea acestui secol.

Grupul DESERTEC intentioneaza sa darame barierele logistice catre energia verde prin generarea ei cu ajutorul soarelui si a vantului in zone aride, acolo unde abunda aceste resurse, si sa o transfere in zonele dens populate din nord, scrie Discovermagazine.com.

„Acolo unde sunt putini oameni exista foarte multa energie regenerabila”, spune Franz Trieb, un inginer german care a efectuat primele studii pentru punerea in aplicare a acestui plan.

Prin programul DESERTEC se intentioneaza amplasarea a zeci de centrale solare termice in zone foare putin sau deloc locuite, precum si turbine eoliene in zone de coasta si instalatii fotovoltaice pe teritoriul Europei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *