Toti romanii care au platit taxa de poluare vor primi 30% inapoi

Gheorghe Popescu

Gheorghe Popescu, seful Administratiei Fondului de Mediu si seful comitetului de lucru pentru modificarea taxei de poluare, spune ca aceasta trebuie modificata urgent daca vrem sa scapam de infrigment. Seful AFM explica pentru „Adevarul”, cum vor plati romanii taxa de poluare pentru masinile toate masinile second-hand.

Cand ati venit in 2010, erau 1,8 miliarde de lei la Fondul de Mediu. Cat la suta din fondul de mediu ati cheltuit pana acum?

Pentru toate proiectele pe care le avem pentru protectia mediului s-au cheltuit 1,3 miliarde de lei. Dar anul acesta au venit din nou bani la buget, asa ca avem din nou bani pentru proiecte. Toata proiectia pe fonduri pana in 2013 este asezata pe proiecte contractate- Rabla, spatii verzi, Casa Verde.

O mare parte din banii de la Fondul de Mediu provin din taxa de poluare. Care e stadiul proiectului pentru impunerea unei taxe pentru toate autovehiculele second- hand din Romania, indiferent de unde provin?

E o discutie care continua pentru taxa de poluare. Va trebui gasita o solutie. Nu poate fi scos autovehiculul din zona de plata a taxei, este cel mai direct si cel mai vizibil poluator. Daca cineva sustine ca trebuie sa plateasca cel care foloseste punga de plastic pentru ca o vedem pe camp, dar nu otraveste, dar are niste efecte indirecte, atunci trebuie sa plateasca si cel cu autovehiculul.

Potrivit proiectului de ordonanta pentru taxa auto, daca avem doua masini vechi de 10 ani, iar proprietarul uneia dintre ele hotareste sa vanda se va plati taxa numai pentru una, desi amandoua vor polua la fel de mult. Diferenta este ca pentru una se vor incasa bani. Nu este discriminare?

Noi n-am vrut sa se intample asa. Ordonanta veche asa era: nu platea nici ala, nici ala. Dar in momentul in care a inceput sa se aduca masini vechi de afara in parcul romanesc, atunci s-a gandit o ordonanta care de fapt a fost in permanenta monitorizata de Comisiaa Europeana.
Noi avem acceptul lor. Iar in hotararea Curtii Europene de Justitie, ca de aici plecam de fapt, se spune clar ca Comisia Europeana este de acord cu punctul de vedere al Romaniei. Doar ca institutia europeana, tinand cont de o propunere a Cehiei si a nu stiu mai cine pe acolo, a ajuns la alta concluzie. Si atunci ei ne-au indicat clar si ne-au spus sa rezolvam aceasta problema pentru ca altfel intram in infrigment daca nu eliminam aceasta discriminare indirecta. Adica, piata second-hand din Romania sa fie tratata la fel cu cea din strainatate. Daca se vinde o masina de afara care n-a platit taxa plateste taxa, daca se vinde o masina din Romania plateste taxa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *