De ce vor ecologistii sa inchida „drumul lui Basescu”. The Independent publica un nou material despre soseaua care va trece prin Retezat

Ziarul britanic the Independent scrie despre Romania ca este pe cale de a distruge ultimele paduri virgine din Europa

Ziarul britanic the Independent scrie despre Romania ca este pe cale de a distruge ultimele paduri virgine din Europa

Autoritatile romane ii agita din nou pe ecologisti. Dupa ce acestea au avizat continuarea lucrarilor la drumul national 66A, cunoscut mai mult drept „drumul lui Basescu”, activistii de la World Wildlife acuza Romania ca sterge de pe harta ultimele paduri virgine din Europa.

„Ultimele paduri virgine din afara Rusiei si Finlandei sunt pe cale de a fi distruse dupa ce Agentia Nationala pentru Protectia Mediuluia a avizat construirea unui controversat drum national care va trece prin doua zone protejate”, sustine Fundatia World Wildlife, intr-un comunicat preluat de ziarul britanic the Independent. Activisti reclama incalcarea legilor privind protectia mediului si faptul ca acest drum, care trece prin muntii Retezat si Parcul National Domogled din Valea Cernei, simbolizeaza lipsa de grija fata de mediul inconjurator in tara noastra.

Conform unui studiu facut de expertii de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, 2.552 de hectare de padure virgina ar fi compromise si biodiversivitatea zonei afectata. Controversa a inceput acum cinci ani cand ecologistii au inceput sa protesteze, noteaza the Independent.

DN 66A este construit in locul unui drum forestier ridicat la rang de drum national in 1999, in timpul ministeriatului la Transporturi al lui Traian Basescu. Actualul sef al statului le promitea atunci minerilor disponibilizati ca isi vor gasi un loc de munca odata cu inceperea lucrarilor.Desi trebuiau finalizate in 2010 si cu toate garantiile sefului statului care a inspectat personal lucrarile, acestea au fost sistate in cateva randuri pentru ca nu aveau avizele garzii de mediu.

„Mi se pare o palavrageala isterica a unei organizatii care are o agenda politica. Sunt paduri in toata lumea care sunt traversate de drumuri si fauna o duce foarte bine, de ce sa fie un dezastru in Romania. Fundatia World Wildlife si Greenpeace au fost preluate de activisti de stanga care vor sa puna capat progresului uman si sa traim din nou ca in Evul Mediu”, scrie derekolman, in singurul comentariu de la articolul din varianta electronica a ziarului the Independent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *