A aparut rochia de mireasa biodegradabila

0
301

Vechea problema legata de utilitatea rochiei de mireasa dupa incheierea lunii de miere a fost rezolvata de oamenii de stiinta. Cercetatorii britanici au inventat imbracamintea prietenoasa cu mediul, care poate fi dizolvata in apa chiar si dupa ce a fost purtata doar o data.rochie biodegradabila

O echipa de studenti in domeniile moda si inginerie de la Universitatea Sheffield Hallam din Marea Britanie au inventat rochia de mireasa care poate fi transformata in cinci piese de imbracaminte, anunta cotidianul „The Daily Telegraph”.

Rochia este creata din polivinil alcool (PVA), o substanta biodegradabila folosita si pentru confectionarea sacilor in care se transporta rufele la masinile de spalat publice. Substanta introdusa in materialul textil este utilizata, de asemenea, si pentru confectionarea detergentilor lichizi. Acest tip de substanta permite ca hainele sa fie introduse in apa fara a dauna mediului. Creatia inventivilor studenti va putea fi admirata in cadrul unei expozitii pe tema „un mariaj care rezista”, ce va avea loc luna aceasta la universitate.

Avantaje si dezavantaje

„Rasplata” pentru miresele care poarta rochia este urmatoarea: in cazul in care ploua in ziua nuntii, fetele trebuie sa poarte umbrela, pentru ca picaturile de apa sa nu le strice ziua cea mare. Un alt inconvenient este designul: cel mai probabil, acesta nu este pe placul tuturor.

„Studentii au dorit sa schimbe obiceiul potrivit caruia rochia de mireasa ar trebui purtata o singura data. De asemenea, ei si-au propus sa exploreze atitudinea societatii moderne vizavi de tendinta de a arunca ceea ce nu mai este la moda”, spune Jane Blohm, profesor de moda. Proiectul studentilor britanici pune laolalta arta si tehnologia, explorand utilizarea materialelor alternative pentru crearea hainelor.

„Rochia de mireasa reprezinta un simbol in garderoba unei femei, dar intra in categoria hainelor care sunt de aruncat”, spune Blohm. Ea precizeaza ca pentru a reduce impactul pe care il are moda asupra mediului, industria vestimentara trebuie sa incepa sa-si schimbe atitudinea si practicile conventionale.

Nunta in cifre

In Marea Britanie, in 2008, pretul mediu al unei nunti era aproximativ 23.000 de euro, iar pretul mediu al unei rochii de mireasa depaseste 11.000 de euro.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.