Terapia cu flori de soc combate peste 50 de boli. Afectiunile respiratorii, digestive, dermatologice, reumatice si oculare sunt doar cateva dintre problemele care se trateaza cu ajutorul socului.
Fitonutritionistul Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, recomanda socul datorita continutului sau bogat in bioflavonoizi, mucilagii, acizi grasi Omega 3 si Omega 6, ulei volatil, tanin si pectina.
Preparatele din soc (infuzia, tinctura, maceratul la rece, socata) au efecte emoliente, antiinflamatoare, antiinfectioase, diuretice, expectorante si detoxifiante. Infuzia din flori actioneaza impotriva racelilor, bronsitei si bolilor de rinichi, dar s-a dovedit eficienta si in combaterea obezitatii, insuficientei cardiace si tulburarilor circulatorii. Ceaiul preparat din fructe, scoarta si din radacini de soc produce diureza si o stare de relaxare generala.
Mod de administrare
Infuzia se prepara din doua lingurite de planta uscata care se lasa 10 minute intr-o cana cu apa fierbinte. In afectiuni respiratorii, zilnic se consuma cate o cana de infuzie, indulcita cu miere, dupa fiecare masa principala.
Socata se prepara din 7 flori de soc, 10 litri de apa, 2 lamai, un kg de zahar, 10 boabe de orez, 10 cuisoare. Ingredientele se macereaza vreme de 3-5 zile. Bautura se strecoara si se pastreaza la rece.
O cura de 18 zile cu cate 500 ml de socata revigoreaza intregul organism. Leacul este indicat si in afectiuni ale sistemului nervos.
Sursa: Adevarul