A fost creat un sol artificial pentru gradinile de pe acoperis

Compania japoneza Suntory a prezentat un tip artificial de sol, mult mai poros, mai solid si mai usor decat pamantul obisnuit, informeaza Agentia France Press.

Denumit “Pafcal”, solul poate fi aplicat pe acoperisurile si zidurile cladirilor pentru a planta vegetatie si a reduce astfel temperatura in marile orase. Potrivit companiei japoneze, o mostra de 450 de grame de sol artificial poate absorbi la fel de multa apa ca un kilogram de pamant. Aplicat pe acoperisul unei case, solul “Pafcal” permite cresterea gazonului si a plantelor foioase, fapt care reduce considerabil temperatura in interiorul cladirii.

Temperatura unui acoperis pe care este aplicat “Pafcal” este cu pana la zece grade mai mica decat a celui acoperit cu smoala sau lemn, sustin reprezentantii Suntory, o companie care pana recent era specializata in bauturi. Potrivit producatorului, daca utilizarea acestui tip de sol se generalizeaza, problemele legate de mediu din marile orase se reduc simtitor.

In Tokyo, cea mai mare metropola din lume, spatiile verzi sunt putine, iar utilizarea masiva a aparatelor de aer conditionat duce la cresterea consumului de energie. Din acest motiv, de mai multi ani, toate cladirile noi din Tokyo trebuie sa aiba obligatoriu pe acoperis cate o gradina.

Cerinta este insa dificil de respectat, pentru ca normele de prevenire a seismelor limiteaza incarcatura maxima autorizata pentru acoperisuri si ziduri.

Noul sol, lansat pe piata de japonezi, i-ar putea ajuta foarte mult si pe europeni, care acum introduc noi norme pentru inverzirea oraselor fara vegetatie. Multi dintre europeni folosesc masiv pamantul pentru amenajarea gradinilor de pe acoperisurile blocurilor. Germania are deja gradini pe 20% din terasele blocurilor, de la mici gradinite cu jardiniere, pana la sisteme complexe cu arbusti si flori.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente