Capcanele agriculturii eco

Ecologul Claudia-Elena Mosoiu a studiat factorii nocivi care pot ataca produsele ecologice.

Factorii care pot influenta negativ un aliment ecologic au facut obiectul unui studiu despre „Siguranta produselor ecologice”. Lucrarea este realizata de ecologul Claudia-Elena Mosoiu, de la Institutul de Bioresurse Alimentare.

Cea mai importanta calitate a agriculturii ecologice este aceea ca protejeaza mediul. In ultimii ani, dorinta consumatorilor de a se alimenta sanatos i-a determinat pe acestia sa cumpere asa-numitele „produse ecologice”.

Cele care contin contaminanti chimici, organisme modificate genetic sau cele conservate prin iradiere deja sunt evitate. Ecologul Claudia-Elena Mosoiu, de la Institutul de Bioresurse Alimentare, arata in studiul sau despre siguranta produselor ecologice ca, din cauza repetatelor contaminari ale carnii, oualor si laptelui cu bacteriile Salmonella, Campylobacter si Listeria, oamenii sunt mai atenti la alimentele pe care le consuma.

Excesul de nitriti

Produsul ecologic nu este neaparat un „produs fara pesticide”, sustine ecologul in lucrarea sa. In general, reziduurile de pesticide nu sunt permise decat in cantitati foarte mici. Dar, in exces, acestea pot produce diferite dereglari si boli, ca de exemplu cele neurologice, ale sistemului imunitar si pot fi promotori ai cancerului. Nitratii exista natural in toate produsele din plante, datorita rolului lor in sinteza proteinelor, dar concentratia este influentata de utilizarea azotului suplimentar.

Toxicitatea nitratilor in alimente este scazuta, dar acestia elibereaza nitriti in stomac si intestin. Nitritii, la randul lor, se transforma in nitrozamine, substante puternic carcinogene. Totusi, un continut de azot prea scazut influenteaza continutul in substanta uscata, proteine, vitamina C si caroten.

Calitatea balegarului

Continutul de metale grele in cazul produselor ecologice este mai mic decat la produsele conventionale. Legislatia din domeniul agriculturii ecologice interzice folosirea ingrasamintelor chimice, limiteaza cantitatea de cupru folosita pentru protectia plantelor la maximum 8 kg/ha, impunand obligativitatea monitorizarii continue a continutului de metale grele. Compostul (alcatuit din balegar si alte resturi organice) este folosit atat in agricultura ecologica, cat si in cea conventionala.

Daca animalul este bolnav, folosirea balegarului pe care il produce, ca fertilizator, poate duce la contaminari ale produselor agricole, in special cu agenti patogeni si la posibile contaminari ale solului si panzelor freatice. Anumiti germeni pot supravietui pana la 59 zile in interiorul compostului. Insa, dupa cum spune Claudia Mosoiu, „informatiile privind perioadele si temperaturile critice pentru alcatuirea compostului sunt, deocamdata, incomplete”.

Tinta parazitilor

Atat in sistemul agricol ecologic, cat si in cel conventional, animalele sunt expuse la paraziti, insa pentru cele in sistem ecologic problema este mai grava. Cauzele sunt cresterea animalelor „in aer liber” si interzicerea medicatiei profilactice.

Parazitii reprezinta probabil cel mai mare pericol pentru sanatatea animalului si, in consecinta, pentru calitatea alimentelor. Studiile realizate au indicat ca porcii, scroafele si clostile crescute in aer liber manifesta infectii mai mari cu helminti si acarieni, in comparatie cu productiile conventionale intensive in „sisteme inchise”. Chiar daca acesti paraziti nu ameninta agresiv sanatatea umana, pentru ca sunt distrusi in tractul digestiv sau indepartati prin tratare termica, doar simpla lor prezenta este perceputa negativ de catre consumatori.

Fara antibiotice sau hormoni

Agricultura ecologica interzice folosirea antibioticelor si altor medicamente la animalele crescute in sistem agricol ecologic. Tarile membre UE monitorizeaza prezenta reziduurilor de medicamente in produsele animaliere. Folosirea medicamentelor este permisa doar cand este pusa in pericol viata animalului, recomandandu-li-se veterinarilor folosirea atenta, restrictionata, a antibioticelor. Detectarea de reziduuri de antibiotice la animalele eco poate avea drept consecinta retragerea certificatelor de produs ecologic. Pentru multi consumatori, folosirea cuvantului „ecologic” este implicit sinonim cu „calitate superioara”, apreciaza ecologul Claudia-Elena Mosoiu.

Pro si contra produselor „eco”

„O justificare a cumpararii produselor ecologice nu poate fi facuta pe baza superioritatii in nutritie, a gustului sau a faptului ca nu contin pesticide”, se mentioneaza in studiul ecologului Claudia-Elena Mosoiu. Argumentele „pro” sunt acelea ca produsele eco au mai putine substante periculoase precum nitratii, reziduurile pesticide, antibioticele sintetice, hormonii de crestere, aditivii alimentari si contin mai multe componente nutritive indispensabile omului. Produsele ecologice au si unele dezavantaje, mai ales pentru producatori. Intre ele trebuie mentionate obtinerea de productii mai mici decat in sistemul conventional si aparitia mai frecventa de paraziti.

Expert in agricultura ecologica

Claudia-Elena Mosoiu este licentiata in stiinte ecologice, fiind in prezent doctorand la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti.
In 2002 a devenit inspec-tor in agricul-tura ecolo-gi-ca (specializare in Italia, la Istituto per la Certificazione Etica e Ambientale).
Din 2003 – director tehnic IBACert – organism de inspectie si certificare a produselor ecologice, iar in prezent este „Punct National
de Contact” in Romania, in cadrul Programului-cadru 7, de cercetare europeana in sectorul „Agricultura, alimentatie si biotehnologie”.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *