A fost gasit un rezervor subteran de apa cu o cantitate tripla fata de cea a oceanelor

  0
  610
  A fost g?sit un rezervor subteran de ap? cu o cantitate tripl? fa?? de cea a oceanelor
  A fost găsit un rezervor subteran de apă cu o cantitate triplă faţă de cea a oceanelor
  A fost gasit un rezervor subteran de apa cu o cantitate tripla fata de cea a oceanelor
  A fost gasit un rezervor subteran de apa cu o cantitate tripla fata de cea a oceanelor

  Oamenii de stiinta au descoperit dovezi ale existentei unui imens rezervor subteran, cu pana la de trei ori mai multa apa fata de cea aflata pe suprafata pamantului, luata in ansamblu, si au teoretizat ca aceasta este sursa pentru toate oceanele lumii.

  Noile date, publicate in revista Science, sugereaza ca rocile topite, inclusiv cele care contin minerale bogate in apa, in special ringwoodita, pot exista mult mai adanc sub suprafata pamantului decat s-a crezut pana acum. Aceasta descoperire sugereaza cercetatorilor ca cea mai mare parte a apei pamantului a iesit la suprafata din interior, si nu a fost adusa de comete purtatoare de gheata, o teorie postulata de multi oameni de stiinta.

  “Cred ca, in cele din urma, vedem dovezi pentru un ciclu complet al apei pe Pamant, ceea ce ar putea explica cantitatea mare de apa in stare lichida pe suprafata locuibila a planetei noastre”, a declarat Steve Jacobsen, un profesor de la Universitatea Northwestern (SUA) si co-autor al studiu. “Oamenii de stiinta au cautat aceasta apa lipsa din adancuri de zeci de ani”.

  El si colegii cercetatori au analizat datele de la o retea de seismometre numita USArray, plasate in diferite locuri din SUA, precum si rezultatele unor experimente de laborator care simulau comportamentul unor materiale gen ringwoodita la presiune ridicata.

  Seismometrele au masurat viteza undelor de soc provocate de cutremure. Oamenii de stiinta pot spune cand valul de unde a lovit un strat de lichid, deoarece viteza lor este incetinita cand acestea trec prin apa vascoasa.

  Ringwoodita, un mineral raspandit pe intreaga manta a pamantului (zona dintre suprafata pamantului si centrul sau), are o structura cristalina care atrage hidrogen si, prin urmare, poate actiona ca un burete masiv pentru apa.

  Chiar daca acest mineral a fost cunoscut de ani de zile pentru capacitatea lui de a atrage apa, studiu lui Jacobsen este primul care arata ca ringwoodita ar putea pastra mari acumulari de apa mult sub suprafata pamantului.

  Constatarile confirma un alt studiu, din martie, care s-a concentrat pe un diamant aruncat la suprafata de un vulcan de la o adancime estimata de 645 de kilometri sub suprafata pamantului, si care continea ringwoodita. Pana in prezent, este singurul esantion care a fost colectat direct si nu sintetizat intr-un laborator. S-a dovedit ca aceasta contine o cantitate remarcabila de apa pentru o astfel de proba mica.

  structura scoartei terestre

  Studiul lui Jacobsen sugereaza ca miscarea si topirea rocilor care contin ringwoodite bogate in apa ar putea produce apa capabila sa ajunga la suprafata. Jacobsen a spus ca, daca doar 1 la suta din masa mantalei este apa, aceasta ar putea fi aproape de trei ori mai multa decat in toate oceanele.

  Jacobsen si echipa lui au studiat doar straturi sub suprafata SUA. El a spus ca vrea sa-si extinda studiul in intreaga lume pentru a arata ca ringwoodita si apa captata de minereu sunt intr-adevar un fenomen la nivel mondial.

  Aceasta apa, aflata in interiorul planetei, nu se afla intr-o forma familiara pentru noi – nu este lichidul pe care il vizualizam cand spunem „apa”, gheata sau vapori. Este vorba despre un al patrulea model care reprezinta apa prinsa in interiorul structurii moleculare a mineralelor situate in man-ta. Greutatea solidului la mari adancimi creeaza o presiune ridicata, care, impreuna cu temperaturile inalte, despart o molecula de apa pentru a forma un radical hidroxil (OH), care poate fi legat intr-o structura cristalina a mineralului.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.