Administratia Nationala „Apele Romane” a demarat ample actiuni de control privind salubritatea apelor. Directia Apelor Dolj a inceput aceasta campanie de saptamana trecuta.
Reprezentantii Directiei Apelor (DA) Jiu – Sistemul de Gospodarire a Apelor Dolj au demarat, de saptamana trecuta, campania anuala de salubrizare a cursurilor de apa din judet. Potrivit unui comunicat de presa emis de DA Jiu, campania consta in de igienizare manuala si mecanica si de intretinere a albiilor. Se asigura si se mentine curatenia pe cursurile de apa, a baltilor si lacurilor, prin indepartarea deseurilor si a materialului lemnos din albia minora a cursurilor de apa, care ar putea obtura sectiunea de scurgere a apelor.
„Aceste lucrari se realizeaza in fiecare an si au scopul de a preveni posibilele inundatii”, a precizat Camelia Barbutu, purtatoarea de cuvant a DA Jiu.
Va fi „puricat” fiecare curs de apa
„Actiunea a fost demarata pe 11 februarie si va continua pana cand va fi -puricat- fiecare curs de apa. Actiunea in judetul Dolj a inceput cu zona Potmeltu, localitatea Cotofenii de Jos”, a declarat Marin Talau, directorul Directiei Apelor (DA) Jiu. Acesta a precizat ca saptamana trecuta au fost desfasurate lucrari de igienizare pe paraul Pitulati, zona pod, paraul Argetoaia la podul de la Sfarcea, pe raul Jiu, la Racari, comuna Bralostita, la pod si pe paraul Racovita.
„De asemenea, a mai fost desfasurata actiunea de curatenie si pe alte cursuri de apa din Dolj: in localitatea Brabova, paraul Brabova si paraul Rachita, zona podului peste paraul Terpezita, la Predesti, podul peste paraul Meretel, in localitatea Sarsca, podul peste paraul Brabova, la Breasta – la podul de la Raznic la Cotu, Lacrita – poduri la Vlasca, pe paraul Teslui, la Robanesti, zona podului fostului CAP, podul Monument, podul DN Parsani, podul CF Parsani, pod moara Pielesti”, a adaugat Marin Talau.
Nu exista risc de inundatii iminente
Incepand de marti, 19 februarie, actiuni asemanatoare au demarat la nivelul intregii luni.
„Incepand de astazi si pana la sfarsitul acestei luni, echipe mixte ale Administratiei Nationale -Apele Romane-, Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Garzii Nationale de Mediu, Comitetelor Judetene pentru Situatii de Urgenta vor demara, sub coordonarea prefectilor judetelor, ample actiuni de control pentru verificarea starii de salubritate a apelor”, se arata intr-un comunicat emis marti de Administratia Apelor.
„Nu se pune deocamdata problema unor inundatii iminente, dar sunt necesare intotdeauna masuri de prevenire. Atrag atentia autoritatilor locale ca depozitele necontrolate de deseuri de orice fel si neintretinerea corespunzatoare a albiilor raurilor si formatiunilor torentiale pot provoca neplaceri. Cei care nu respecta recomandarile noastre si nu se conformeaza legii risca amenzi contraventionale cuprinse intre 25.000 si 80.000 de lei”, a spus Marius Postelnicescu, directorul general al Administratiei Nationale „Apele Romane”.
Potrivit acestuia, anul trecut, Administratia Nationala „Apele Romane” a aplicat amenzi in valoare de 13,3 milioane de lei, din care 2,09 milioane de lei au fost aplicate pentru nerespectarea in bune conditii a starii de salubritate a apelor.
Sursa: Gazeta de Sud