Academia Romana si Gold Corporation, parteneri la o dezbatere despre Rosia Montana

  1
  303

  La dezbatere vor participa academicieni, istorici, arheologi, reprezentanti ai institutiilor statului si ai companiei de exploatare a zacamantului aurifer, Gold Corporation.Rosia Montana

  Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, din cadrul Academiei Romane, va organiza miercuri, pe 3 martie, o dezbatere referitoare la Rosia Montana, la care sunt invitati academicieni, istorici, arheologi, reprezentanti ai institutiilor statului si ai companiei de exploatare a zacamantului aurifer, Gold Corporation.

  In cadrul colocviului ar urma sa se prezinte stadiul actual al proiectului Rosia Montana, precum si problemele de protejare a patrimoniului istoric si impactul exploatarii cu cianura asupra mediului.

  Organizatorii conferintei au anuntat ca le vor deconta participantilor transportul, inclusiv deplasarile cu avionul. REALITATEA.NET a dorit sa afle care sunt sponsorii care vor suporta cheltuielile.

  Reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation nu au negat implicarea in acest proiect. „Rosia Montana Gold Corporation este unul dintre partenerii institutului in aceasta serie de dezbateri, care abordeaza problemele patrimoniului romanesc din punct de vedere arheologic, urban si de carte rara. Dezbaterea la care faceti referire isi propune sa discute despre oportunitatile si riscurile patrimoniului cultural de la Rosia Montana, in contextul proiectului minier propus”, a precizat purtatorul de cuvant al RMGC, Catalin Hosu.

  Mioara Anton, reprezentantul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, a negat insa orice implicare a RMGC. „Compania Rosia Montana Gold Corporation nu este implicata financiar. Dezbaterea are caracter stiintific si nu vrem sa influentam opinia publica sau participantii sa fie presati in vreun fel de prezenta presei. Dupa incheierea dezbaterii vom prezenta un nou comunicat de presa, iar interventiile vor fi publicate intr-un volum ce va fi la dispozitia celor interesati”, a spus Mioara Anton.

  Academia Romana a militat pentru protejarea zonei Rosia Montana, ba chiar a propus un referendum in care romanii sa aiba posibilitatea sa decida soarta acestei regiuni.

  REALITATEA.NET a cautat sa afle si parerea unuia dintre expertii invitati la dezbatere, referitoare la neprecizarea informatiilor cerute. Horia Ciugudean este arheolog si a fost invitat de catre Institutul de Istorie Nicolae Iorga la conferinta despre Rosia Montana.

  „Orice fel de sponsorizare este ok, atata timp cat este transparenta. In conditiile in care Gold Corporation se ascunde in spatele institutului Iorga si vrea sa dea impresia unei dezbateri organizate de un institut al Academiei, in care insa toate cheltuielile sunt acoperite de ei, iar lista de invitati e controlata de ei, mi se pare o chestiune grava de manipulare. Mai ales ca la sfarsit vor da un comunicat in care se va mentiona doar institutul. Nu este nicio problema sa fi sponsorizat de catre oricine, dar sa fie transparent”, a declarat Horia Ciugudean.

  Reprezentantii Institutului „Nicolae Iorga” au promis ca discutiile din cadrul dezbaterii vor fi facute publice intr-un comunicat de presa.

  Sursa: Realitatea

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.