Evitarea unei situatii tip Fukushima costa Europa 32 miliarde de euro

  0
  313
  Nuclearelectrica va deveni mult mai profitabil? dup? liberalizarea pie?ei de energie
  Nuclearelectrica va deveni mult mai profitabilă după liberalizarea pieţei de energie
  Evitarea unei situatii tip Fukushima costa Europa 32 miliarde de euro

  Cele peste 130 de reactoare nucleare din Europa au nevoie de reparatii si de imbunatatiri, cat si de noi metode de siguranta. Costurile pot depasi 32 de miliarde de euro, conform unui raport realizat de Comisia Europeana.

  Autor: Andreea Sevici

  Neregulile identificate de specialisti pot duce la amplificarea temerilor cetatenilor europeni in ceea ce priveste securitatea si puterea nucleara folosita, potrivit ”The New York Times”. O revizie de securitate a fost intreprinsa de Comisia Europeana asupra centralelor nucleare dupa cutremurul si tsunamiul din Japonia, care a avut loc in 2011 si a dus la explozia reactoarelor nucleare de la Fukushima.

  Unul dintre obiectivele acestei revizii a fost analizarea felului in care o centrala nucleara poate face fata diverselor evenimente neprevazute si situatiilor de criza. Rezultatele au identificat necesitatea „imbunatatirii a sute de masuri tehnice”.

  Majoritatea imbunatatirilor solicitate implica transformarea centralelor nucleare europene in instalatii mai puternice la rezistenta in fata calamitatilor naturale si in fata pierderii mijloacelor de racire. Acestia au fost factorii care au dus la efectul devastator al exploziei de la Fukushima-Daiichi.

  Normele care garanteaza independenta autoritatilor nationale in reglementarea securitatii sunt minime. „Relatiile foarte relaxate dintre operatorii nucleari, organele de reglementare si politicieni au condus la agravarea dezastrului de la Fukushima. Situatia nu este mult mai buna nici in Europa”, a afirmat Mark Breddy, purtator de cuvant al Greenpeace European Unit, organizatie non-guvernamentala care militeaza pentru protectia mediului. Din cauza acestor teste, Breddy a pus la indoiala obiectivitatea testelor care au fost facute de Comisia Europeana.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.