Comemorare: Primul fenomen de poluare masiva a aerului intr-o zona urbana “The Great Smog”

Comemorare: Primul fenomen de poluare masiva a aerului intr-o zona urbana

Zilele trecute, a avut loc in sala de consiliu a Primariei orasului Targu Frumos, seminarul de comemorare a 60 de ani de la prima poluare masiva a aerului intr-o zona urbana, cunoscut sub denumirea de “The Great Smog”.

Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului “Imbunatatirea transfrontaliera a gestionarii deseurilor municipale solide din Republica Moldova, Romania si Ucraina”, la care orasul Targu Frumos este partener. Proiectul se deruleaza prin Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, finantat de Uniunea Europeana prin intermediul Instrumentului European de vecinatate si Parteneriat si cofinantat de statele participante in program.

Evenimentul s-a adresat cetatenilor din orasul Targu Frumos si localitatile invecinate si a avut drept obiectiv prezentarea bunelor practici in ceea ce priveste reducerea nivelului poluarii mediului, prin reciclarea deseurilor urbane solide. La lucrarile seminarului au participat peste 50 de cetateni (cuprinzand o distributie foarte larga in ceea ce priveste varsta: intre 18 si 60 de ani), reprezentanti ai institutiilor publice locale si ai Consiliului Judetean Iasi.

Containere de colectare selectiva la Targu Frumos

Cuvantul de deschidere a fost prezentat de doamna profesor Delia Grebinisan, care, in dubla sa calitate de cadru didactic si consilier local, a subliniat importanta instruirii populatiei in ceea ce priveste reducerea impactului negativ asupra mediului, prin reciclarea deseurilor urbane solide. Ciprian Sintoader, expert tehnic in cadrul proiectului, a prezentat cetatenilor infrastructura de colectare selectiva a deseurilor, care se va realiza in orasul Targu Frumos, in urma implementarii proiectului. Conform celor spuse de expert, la nivelul orasului se vor realiza 20 de platforme betonate si se vor achizitiona 310 containere de colectare selectiva a deseurilor. De asemenea, se va achizitiona o autospeciala de ultima generatie pentru colectarea deseurilor urbane solide. Echipa de implementare a proiectului si organizatorii manifestarii (Asociatia Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Targu Frumos) au impus un caracter interactiv seminarului prin implicarea cetatenilor in a-si prezenta propriile idei in ceea ce priveste protectia mediului, prin colectarea selectiva a deseurilor. Dupa prezentarea de catre organizatori a unor aspecte privind armonizarea legislatiei romanesti cu legislatia europeana, in domeniul colectarii deseurilor si prezentarea unor aspecte generale privind colectarea selectiva a deseurilor, cetatenii prezenti au fost invitati sa-si prezinte si sa-si sustina ideile privind tema abordata. In urma acestor dezbateri, echipa de implementare a selectat o serie de sugestii prezentate de cetateni, care pot constitui nucleul unui nou proiect ce se va putea depune spre finantare in sesiunea de Fonduri Structurale 2014 – 2020.
Seminarul a continuat prin prezentarea in plen a materialelor informative specifice proiectului si distribuirea catre participanti de brosuri si pliante.
Cuvantul de incheiere a fost sustinut de Oana Bulancea, coordonator local al proiectului “Imbunatatirea transfrontaliera a gestionarii deseurilor municipale solide din Republica Moldova, Romania si Ucraina”, care a subliniat ca data la care s-a desfasurat seminarul a fost special aleasa, intrucat, la nivel mondial, pe 5 decembrie se comemoreaza tragicul eveniment cunoscut sub numele de “The Great Smog”, care a afectat Londra in dimineata de 5 decembrie 1952. Fenomenul a durat patru zile si a fost provocat de racirea brusca a straturilor atmosferice, imbibate de dioxid de carbon si de alte gaze toxice emise de factorii poluanti. Bilantul tragic al acestui eveniment s-a soldat cu 12.000 de morti si peste 100.000 de bolnavi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *