Conferinta ONU privind schimbarile climatice, marcata de dispute

0
374
Ce se va petrece cu vremea în 2013. "Impactul va fi devastator asupra planetei"
Conferinta ONU privind schimbarile climatice, marcata de dispute

O propunere de ajutorare a tarilor sarace, care sufera din cauza incalzirii globale, a provocat dispute la Conferinta ONU privind schimbarile climatice. Cei 200 de reprezentanti reuniti in capitala Qatarului, Doha, nu s-au putut intelege ca statele bogate sa compenseze pierderile suportate de tarile sarace.

Dupa o noapte intreaga de discutii, membrii delegatiei Statelor Unite continua sa se opuna cu inversunare masurii, deoarece, spun ei, costurile ar putea fi extrem de mari. Pe de alta parte, pozitia reprezentantilor statelor europene nu este bine definita. Atat Statele Unite, Europa, cat si alte tari dezvoltate se confrunta cu o criza economica. Din aceasta cauza, refuza sa-si respecte promisiunea facuta la Summitul de la Copenhaga, adica sa ofere 100 de miliarde de dolari pe an, pana in 2020, statelor sarace, pentru ca acestea sa faca fata incalzirii globale.

„Insulele noastre sunt deja inundate de sare si risca sa dispara de pe fata pamantului. Securitatea noastra alimentara este amenintata. Putine lucruri putem face pentru a opri acest proces, care continua sa se agraveze si sa ameninte viitorul nostru”, a declarat reprezentantul Insulelor Marshall, Tony de Brum

De asemenea, reprezentantii tarilor sarace i-au acuzat pe cei din statele bogate ca sunt rezervati in privinta prelungirii Protocolului de la Kyoto, care obliga partile semnatare sa reduca emisiile de gaze. Dupa retragerea Japoniei, Rusiei si Canadei, sustinatorii de baza ai intelegerii sunt Uniunea Europeana si Australia.

Statele Unite nu au ratificat niciodata documentul. Protocolul de la Kyoto este un pas important spre un nou acord global privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, care va intra in vigoare in 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.