Acordul de mediul pentru Certej ar putea fi anulat

Acordul de mediul pentru Certej ar putea fi anulat

Emiterea acordului de mediu pentru viitoarea exploatare aurifera de la Certej a starnit un imens scandal, dupa ce doua organizatii de mediu au protestat. Autoritatile spun ca in cazul acordului de mediu pentru exploatarea aurifera de la Certej, emis de Agentia Regionala de Mediu Timisoara, nu s-au respectat toate procedurile legale.

„In sedinta de Guvern, doamna ministru ne-a informat ca acel aviz pentru zona Certej s-a eliberat fara respectarea procedurilor legale si in mod clar va fi anulat. Cel mai grav este ca sefa de acolo, fara niciun fel de control din partea Guvernului si a Ministerului, a rezolvat o problema care tine de programul de guvernare al PDL. (…)Exista o procedura legala prin care se poate anula si aceasta a fost declansata„, a declarat premierul Victor Ponta la Tulcea, cu ocazia unei intalniri cu liderii locali, scrie nouzhd.ro.

Asociatiile Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Alburnus Maior si Re.Generation condamna emiterea recenta a acordului de mediu pentru proiectul Certej, prima exploatare a aurului la scara larga pe baza de cianuri din Romania, arata un comunicat trimis de cele trei asociatii.

„Proiectul minier propus la Certej, judetul Hunedoara, de catre compania canadiana Eldorado Gold Corporation prin intermediul societatii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara, creand astfel un precedent extrem de periculos pentru Romania”, se arata in comunicat.

Prin detaliile sale – impactul devastator asupra mediului, vicii de legalitate, reteaua de actionari, respectiv companiile detinatoare, proiectul de exploatare de la Certej se aseamana celui propus la Rosia Montana, atragand de-a lungul timpului critici serioase din partea organizatiilor de protectia mediului din Romania.

Proiectul, care ocupa o suprafata de 456 de hectare, presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu – cu o concentratie de 1,8 g de aur pe tona de minereu – si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani, perioada de operare a minei. Ca si in cazul proiectului Rosia Montana, reziduurile rezultate dupa prelucrare, inclusiv cele cu cianura si metale grele, vor fi depozitate intr-un iaz de decantare in aer liber cu o suprafata totala de 63 de hectare.

„Cerem USL-ului si Guvernului Romaniei sa isi asume public aceasta decizie, emiterea acordului de mediu pentru un proiect minier bazat pe cianuri si sa explice tuturor romanilor beneficiile sale de mediu, economice si sociale”. a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *