“Asociatia ,,Sens Civic’’ a participat astazi, 16.04.2013 la cea de-a doua editie a proiectului “DE LA RADACINĂ”, actiune de impadurire dedicata “Lunii Padurii”.
Luna padurii (15 martie – 15 aprilie) este unul din cele mai importante evenimente silvice si ecologice ale anului. Este o luna in care este subliniata importanta padurilor, a rolului esential pe care il au in mentinerea echilibrului ecologic. Aceasta sarbatoare isi are inceputurile inca din 1872, cand a debutat organizarea sarbatorii sadirii arborilor in Statele Unite, ca urmare a despaduririlor tot mai accentuate. In Romania, prima data a fost organizata in 1902 de catre Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor si Instructiei Publice, sub denumirea „Sarbatoarea sadirii arborelui”. Padurea reprezinta baza economica a productiei de lemn si alte produse specifice forestiere, dar la fel de importante sunt si functiile speciale de protectie a mediului prin protectia solului impotriva eroziunii, a alunecarilor de teren si desertificarii, imbunatatirea bilantului hidric si asigurarea puritatii apelor, ameliorarea factorilor climatici daunatori. Prin actiunile de impadurire si ocrotire a padurii putem avea un aliat important impotriva efectului de sera, a incalzirii globale si mai ales, impotriva schimbarilor climatice nedorite.
“Anul trecut actiunea s-a desfasurat pe raza Ocolului Silvic Brates pe data de 26 aprilie. Si de aceasta data evenimentul a fost amanat datorita vremii neprielnice, a caderilor masive de zapada si a temperaturilor scazute din luna martie. Actiunea a avut loc pe raza Ocolului Silvic Vaduri, Unitatea de Productie (U.P.) III Pangaricior, unde s-au plantat un numar de 2500 puieti de molid, paltin de munte si frasin, pe o suprafata de 0,53 ha. Rolul acestui demers este de a constientiza importanta padurii si a respectului fata de mediul inconjurator”, a declarat ing. silvic Ionut Fuioaga, responsabil cu actiunile de plantare in cadrul Asociatiei Sens Civic. La actiune au participat 80 de voluntari , membri ai Asociatiei Sens Civic, elevi de la Colegiul National de Informatica precum si de la Colegiul Tehnic de Transporturi si membrii Clubului Eco Turistic Gheorghe Iacomi , sub supravegherea si indrumarea directa a personalului ocolului silvic.
“Apreciez numarul mare de voluntari care au participat astazi la aceasta actiune de plantare si mai ales faptul ca a majoritatea dintre ei sunt tineri. Este foarte important ca tinerii sa fie incurajati sa se implice in viata comunitatii cu atat mai mult cu cat ei sunt cei in sarcina carora va ramane misiunea de a proteja si intretine bogatiile naturale ale acestei tari” a afirmat ing. silvic Dumitru Munteanu, seful Ocolului Silvic Vaduri.
La succesul acestui eveniment, au contribuit SC AUTO STEFAN SRL si SC STELARIA SRL, ambele din Piatra Neamt.