Planul de investitii pe 2007 aloca sume mari pentru activitatile de exploatare si taie din banii pentru Arpechim.Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a adoptat ieri un plan de investitii pe 2008, fara girul statului roman, care mai detine 20% din companie.
Cele mai multe investitii vor fi realizate in domeniul exploatarii zacamintelor concesionate de Petrom, iar sumele alocate initial pentru dezvoltarea activitatii de rafinare au fost diminuate.
Desi in spatele votului negativ al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sta motivatia neprimirii la timp a documentatiei privind investitiile, surse din piata ne-au spus ca este posibil ca AVAS sa-si fi mandatat reprezentantul sa voteze impotriva deoarece Petrom a decis sa reduca planul de investitii in rafinare. Statul ar considera necesar, potrivit surselor noastre, ca Petrom sa investeasca in rafinare, adica in domeniul aflat la un pas de colaps in aceasta vara, odata cu pericolul inchiderii Arpechim din cauza neindeplinirii conditiilor de mediu.
Desi, in primele noua luni, Petrom a raportat o diminuare a profitului net cu 22% din cauza cursului de schimb si a reducerii activitatii din rafinarii, fondurile au fost suplimentate tot pe exploatare si productie, unde Petrom a investit deja cu 201% mai mult decat in primele noua luni din 2006.
Vot fara rezultat
Singurul vot impotriva, venit de la reprezentantul AVAS, nu a modificat decizia Petrom. „Decizia s-a luat cu majoritatea voturilor si am suplimentat bugetul pe exploatare si productie, unde avem rezultate si sonde noi, cum ar fi descoperirea zacamantului de gaz de la Torcesti”, ne-a spus Dan Pazara, purtatorul de cuvant al Petrom. Reprezentantii AVAS spun ca documentatia pentru AGA de ieri le-a venit cu o seara inainte, iar Petrom spune ca ea a fost publicata cu cinci zile in urma, potrivit regulementului CNVM. AVAS detine 20,6% din Petrom, iar reprezentantii AVAS ne-au declarat ca „oricum, in AGA, Petrom s-au votat singuri pentru ca statul si Fondul Proprietatea nu aduna 50% din voturi”.
Petrom a suplimentat bugetul de investitii cu 31,7 milioane de euro (ajungand la 1,07 miliarde de euro), „taind” de la rafinare si marketing 125 de milioane de euro si adaugand 206 milioane euro pentru exploatare si productie. Compania a mai redus investitiile pentru sectorul de gaze cu 37 de milioane de euro si cele pentru combinatul de ingrasaminte chimice Doljchim, cu 1,3 milioane de euro.
Sursa: ROL