Consilierii municipali au aprobat, ieri, proiectul privind construirea adapostului canin, sub rezerva ca Primaria Craiova sa nu se avante la cheltuieli foarte mari in acest scop. Primarul Lia Olguta Vasilescu le-a promis alesilor locali ca investitia va fi facuta cu costuri minime. Alesul local Bianca Predescu a explicat si ca, pe langa adapost, va fi lansat un proiect pentru sterilizarea gratuita a cainilor maidanezi si a celor din gospodarii, cu acordul proprietarilor.
Proiectul de hotarare privind amenajarea unui adapost canin, cu 5.200 de locuri pentru inceput, pe care municipalitatea intentioneaza sa-l ridice in apropierea podului de la Breasta, a fost, ieri, votat de alesii locali, dar cu unele comentarii. Observatiile au venit din partea consilierilor din opozitie. Consilierul PDL, Dan Cherciu i-a atras atentia primarului ca, din motive politice, consilierii democrat-liberali nu au fost consultati in luarea acestei decizii, desi problema cainilor comunitari i-a preocupat indeosebi pe colegii sai. „M-as fi bucurat daca, dincolo de bariera politica care ne desparte, am fi putut avea o contributie la astfel de proiect. Executivul ar fi incercat sa se inspire sau, cel putin, ar fi cerut un punct de vedere si consilierilor care, pe mandatul trecut si chiar inainte de campania electorala, au propus o solutie. In tandem cu construirea unui adapost de capacitate mai mica, era si o masura – zic eu inedita – de sterilizare sau de adoptie a cainilor. Masura respectiva avea un mare avantaj, anume ca costurile erau deosebit de reduse. Practic, daca este sa raportam valoarea acestui adapost, vom constata ca propunerea de a cointeresa locuitorii sa-si sterilizeze si sa adopte cainii ar fi echivalat cu aceeasi suma pentru 20 de ani”, a aratat Cherciu.
Cherciu vrea ca repere pentru Craiova, Viena si Parisul
Dan Cherciu le-a reamintit colegilor consilieri ca propunerea sterilizarilor si adpotiilor contra reduceri de impozite, care a fost initiata de Marinica Dinca in timpul campaniei electorale, a reusit sa stranga 20.000 de semnaturi pentru punerea sa in practica, lucru care ii dovedeste valabilitatea. „Vreau insa sa reamintesc ca 20.000 de craioveni au semnat, la momentul respectiv, pentru aceasta initiativa si, mai mult decat atat, exista deja un oras in Romania care a adoptat o masura asemanatoare. E adevarat ca nu ofera reduceri de impozit, ci ofera reducere la serviciul de alimentare cu apa pentru cei care adopta sau sterilizeaza imediat”, a mai spus Cherciu. Pe de alta parte, consilierul a cerut municipalitatii sa nu se mai raporteze la municipii mai mici decat Craiova in implementarea unor proiecte, de genul Slatinei, ci sa-si fixeze ca reper Viena sau Paris. „Mandria noastra de locuitori ai unui oras de peste 300.000 de locuitori ar trebui sa ne impiedice sa gasim astfel de modele. Dupa Slatina, banuiesc ca urmeaza modelul Dabuleni, poate le vom propune craiovenilor sa cultive si pepeni. Eu as vrea ca locuitor mandru al acestui oras sa fie invers, Constanta sa ia modelul Craiovei. Sau daca tot e vorba de modele, macar haideti sa adoptam modelele de la Viena, Paris, pe care si eu, personal, le-as aplauda”.
1.000 de caini vor fi adoptati in acest an
Consilierul PSD, Bianca Predescu a explicat ca metoda sterilizarilor se regaseste intr-un proiect mai amplu, care a fost pus la punct dupa consultarile cu primarii din localitatile invecinate Craiovei si cu reprezentantii ONG-urilor de profil. „In luna aceasta si in luna precedenta am avut patru runde de intalniri la care au participantii tuturor ONG-urilor ce desfasoara activitatea in acest domeniu. Am gasit foarte multe solutii. Se va suporta serviciul de sterilizare gratuita a tuturor cainilor aflati pe domeniul public si a celor care se afla in gospodarii, cu acordul proprietarului, eliminand astfel cauza principala a abandonului a acestor animale. Am eliminat cele doua taxe care erau in regulament. Urmare a asocierii pe care am creat-o cu ONG-urile care au relatii externe cu parteneri similari, vazand intentia noastra de reglementare si masurile pe care vrem sa le luam, vazand ca suntem mult inainte de alte unitati administrativ-teritoriale, au promis sa adopte un numar de caini fara stapan pana la sfarsitul acestui an si pe care noi ii vom avea in evidenta prin acest program de interes local”, a spus consilierul. In opinia alesului Bianca Predescu, partenerii din partea ONG-urilor se vor implica in adoptarea unui numar de 1.000 de caini comunitari, care vor fi preluati de pe domeniul public pana la sfarsitul acestui an.
Consilierii au cerut economii la bugetul local
Consilierul PP-DD, Ionel Pana i-a reprosat municipalitatii ca se aventureaza la solutia cea mai costisitoare, cea de construire a unui adapost cu bani publici, in loc sa se indrepte spre o executie cu costuri mai mici, cum ar fi o eventuala gratuitate obtinuta din partea ONG-urilor sau in urma accesarii unor fonduri europene. „M-as fi asteptat ca si la aceasta dezbatere sa participe ONG-urile. Eu consider ca ar trebui sa se economiseasca din fondurile Primariei, sa incercam sa atragem bani prin aceste ONG-uri si din fondurile comunitatii europene. Daca doamna primar va incerca singura sa rezolve aceasta problema, eu consider ca nu vom putea sa o ducem la bun sfarsit. De aceea, sustin angrenarea tuturor ONG-urilor care pot sa participe la rezolvarea acestei probleme”. In plus, consilierul Ionel Pana le-a atras atentia autoritatilor ca sensul acestei investitii nu ar trebui sa fie de suplimentare a acestui adapost cu inca 5.000 de locuri, ci invers, intrucat scopul este ca, in timp, efectivele de caini sa fie mai mici. „Intai sa vedem cum se comporta investitia in prima faza, ce se intampla dupa ce am adus 500 de caini. Sunt de acord poate si cu a doua faza, dar de unde vom sti pe ce perioada vom tine acesti caini acolo. Poate ca 5.200 de caini nu ii vom tine 20 de ani de acum incolo. Deci acele locuri sunt ipotetice si ar trebui sa mai reflectam asupra sumei”.
Olguta Vasilescu: „Alta solutie nu exista”
Primarul Lia Olguta Vasilescu le-a promis consilierilor municipali ca nu va cheltui un leu in plus fata de cat este necesar pentru aceasta investitie. „Suntem in etapa legala posibila in constructia acestui adapost de caini. Acum incep sa inteleg de ce 20 de ani nu s-a putut construi, pentru ca nu s-a facut nimic, dar s-a vorbit mult. Sunt frumoase aceste idei, sa vina ONG-urile sa ne plateasca, poate va faceti dumneavoastra un ONG si veniti si ne sponsorizati, eu nu am fost in stare sa gasesc nici unul. Daca dumneavoastra gasiti, cu mare placere, ei aduc banii si noi construim pe banii lor. Am tras de aceste etape legale cat s-a putut si de bani la fel. Va asigur ca nu cheltuiesc un leu in plus fata de cat este necear pentru aceasta investitie. Dar investitia este foarte necesara, ne-am saturat cu totii de maidanezi pe strazi. Nu avem alta varianta, trebuie sa construim adapostul. Legea nu ne da voie sa-i eutanasiem, si poate nici nu suntem de acord cu aceasta idee, dar nici nu mai putem sa-i lasam pe strada”. Potrivit studiului de fezabilitate, lucrarea este estimata la suma de 1,2 milioane de euro, in contul carora vor fi realizate padocuri in care vor incapea 5.200 de caini. Administratorul municipiului, Gheorghe Nedelescu, a subliniat ca aceste costuri ar putea sa fie mai mici in urma licitatiei, dar nicidecum mai mari.