DSVSA, conectata la alertele rapide europene: Porumb modificat genetic si vodkca si rom cu metanol

DSVSA, conectata la alertele rapide europene: Porumb modificat genetic si vodkca si rom cu metanol

In ultima perioada, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Gorj a fost avertizata prin sistemul european de alerta rapida in privinta existentei pe piata a bauturilor spirtoase care contin metanol. Inspectorii DSV Gorj au verificat imediat daca in judetul nostru exista vodka sau rom cu metanol. Alcoolul contrafacut va fi confiscat, iar cel de origina ceha sau poloneza va fi scos de pe piata, sustine Ion Iliuta, directorul Directiei Sanitar Veterinare Gorj.

Inspectorii DSVSA au fost recent alertati prin sistemul European de alerta rapida! Motivul? Intrun hipermarket din Targu Jiu au ajuns aproximativ 10 kilograme de porumb modificat genetic. Institutia a intervenit la timp si a retras de pe piata produsul.”Ultimul avertisment este legat de porumb modificat genetic, ajuns la unu din hipermarketurile din Targu Jiu, la Kaufland. Este vorba de 9,6 kilograme, iar intreaga cantitate a fost sechestrata si urmeaza a fi intoarsa la furnizor”, a declarat directorul DSVSA, Ion Iliuta. Nu mai putin de sase alerte au ajuns la Directia Sanitar Veterinara Gorj, de la inceputul anului, iar acestea au facut referirie la tot felul de riscuri alimentare. Nu doar porumbul modificat genetic, care punea in pericol sanatatea consumatorilor, a fost motivul alertei, dar au venit semnale si de la existenta altor produse ce contineau substante periculoase, precum pasta de mici. Riscurile au fost indepartate insa la timp.” Am mai avut pasta de mici cu nitriti si nitrati, sechestrtaa cu rapiditate. Rominia nu mai foloseste de mult timp aceste substante, dar mai sunt unii producatori care folosesc nitrati care dau culoarea placuta si termenul de valabilitate foarte mare. Salitru se cheama in tremen popular”, a declarat Ion Iliuta. De asemenea, reprezentantii DSVSA Gorj avertizeaza populatia sa fie atenta la continutul produselor pe care le cumpara pentru ca, in judet, au fost retrase de pe piata porumbi modificati genetic si pasta de mici ce contine nitriti si nitrati, substante periculoase.

Gorjenii, in afara pericolului

In privinta bauturilor alcoolice depistate pe teritoriul Uniunii Europene, sapte tipuri, lichoruri, vodka si rom cu continut de methanol, directorul institutiei de control, Ion Iliuta asigura ca au fost facute verificari si la noi in judet. Nu sunt motive de ingrijorare, dar se impune maxima atentie pentru cei care au tranzitat tarile cu probleme precum Cehia sau Polonia. ”Pericolul pentru Romania nu este, iar pentru gorjeni apar pericole daca au trecut prin Cehia, Slovacia sau Polonia, dar este bine daca au in gospodarie astfel de bauturi sa nu le consume. Metanolul este un produs care a adus la decese, iar din punct de vedere medical, pe o perioada mai lunga, duce la orbire. Metanolul nu este folosit decat in scop industrial sau ne este necesar in laborator”, a precizat seful DSVSA. La nivelul judetului, pentru un plus de siguranta a alimentelor insa, au fost facute de la inceputul anului nu mai putin de 14 mii de analize, suma colosala daca se ia in considerare ca judetul nu este un mare producator de alimente, mai spune Iliuta. De la apa care intra in gogosi pana la cel mai sofisticat produs, care este procesat in judet, se fac analize. Alte peste 95 de mii de animale au fost controlate prin examinari de laborator, sustin reprezentantii DSVAS Gorj.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente