Adevarata miza a scandalului energiei verzi

Adevarata miza a scandalului energiei verzi
Adevarata miza a scandalului energiei verzi

Marii consumatori de energie din tara, respectiv uzinele metalurgice Alro Slatina si ArcelorMittal Galati, platesc zeci de milioane de euro pentru certificatele verzi si risca sa se inchida, intrucat costurile lor de productie au devenit prea mari. Iata miza scandalului din aceste zile dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta.

Subiectul certificatelor verzi – pe care le primesc producatorii de energie regenerabila si pe care le platesc toti consumatorii din Romania – a declansat un nou scandal mediatic, cu declaratii acide de la Palatul Victoria catre Cotroceni si invers, cu sindicalisti in strada si cu mari companii care ameninta ca se inchid si dau afara mii de oameni.

Dar de ce a izbucnit chiar acum tot acest scandal?

Pe scurt, productia de energie regenerabila este sustinuta prin certificatele verzi, platite de catre toti utilizatorii de energie din tara, in functie de cat consuma.

Schema de certificate verzi aprobata de Romania este cea mai generoasa din toata Uniunea Europeana si presupune acordarea a 10,8 miliarde de euro in 10 ani investitorilor din acest sector. Asa ca proiectele de energie regenerabila s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie in ultimii doi ani.

Insa cu cat mai multa energie verde intra in sistem, cu atat mai multe certificate verzi trebuie sa platim noi, consumatorii casnici, dar si marii consumatori industriali.

In prezent, marii consumatori de energie, respectiv uzilele metalurgice Alro Slatina si ArcelorMittal Galati, platesc facturi uriase la curent, in principal din cauza certificatelor verzi, dar si din cauza unei alte taxe, numite de cogenerare, care este tot o subventie pentru producatorii de electricitate si energie termica ce au o eficienta ridicata.

Spre exemplu, Alro Slatina a dat anul trecut 70 de milioane de euro pe aceste taxe, suma care anul acesta va creste cu alti 100 de milioane de euro.

Iata de ce, ieri, mai bine de o mie de angajati ai uzinelor au protestat in Piata Victoriei, cerand eliminarea totala a acestor eco-taxe din factura la curent.

In vara anului trecut, intrucat facturile la curent crescusera foarte mult, Guvernul a decis sa amane acordarea unui numar de certificate verzi pentru perioada 2017-2020, prin Ordonanta de Urgenta 57/2013, intrata in vigoare la 1 iulie 2013.

Parlamentul a votat in decembrie legea de aprobare a OUG 57/2013, insa presedintele Traian Basescu a retrimis-o in Parlament, pe motiv ca nu este avizata de Comisia Europeana. Presedintele a explicat ca acest act normativ contine elemente de ajutor de stat, iar Romania risca, astfel, sa intre in procedura de infringement si sa plateasca penalitati.

Legislativul a mentinut forma legii, astfel ca Basescu s-a adresat Curtii Constitutionale.

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca Guvernul va emite o noua ordonanta de urgenta privind cota de acordare a certificatelor verzi in cazul in care presedintele Traian Basescu nu va promulga legea de aprobare a OUG 57/2013.

Aseara, insa, presedintele Traian Basescu a anuntat ca a promulgat legea.

„Am promulgat azi legea de aprobare a OUG si astept cu nerabdare ieftinirea pretului la energia electrica”, a declarat Basescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *