Aproape 20 de milioane de euro pentru inchiderea unor gropi de gunoi din judetul Hunedoara. Gropile de gunoi din Petrila, Lupeni, Aninoasa si alte localitãti ale judetului Hunedoara vor fi inchise. Consiliul Judetean Hunedoara a demarat un proiect prin care are in vedere inchiderea depozitelor urbane neconforme in cadrul Proiectului ”Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Hunedoara”.
Este vorba de depozitele urbane neconforme de la Aninioasa, Petrila, Lupeni, Hateg, Cãlan, Hunedoara, Uroi-Rapoltu Mare, Orãstie. Principalele conditii financiare si modalitãti de platã si/sau trimitere la dispozitiile relevante provin de la Fondul European de Dezvoltare Regionalã (FEDR) buget de stat buget local. Valoarea proiecului pentru inchiderea acestor gropi de gunoi este de 17.520.870,00 EUR.
Amenda in 2010
Consiliul Judetean Hunedoara si cateva primãrii mari din judet aduc sanctiuni grele populatiei pentru cã nu au construit in timp util deponee ecologice. Unul destul de scump, dat fiind faptul cã panã acum s-au cheltuit aproape sase milioane de euro, fonduri PHARE, pentru a moderniza, punctual, solutiile de colectare si depozitare a gunoiului mostenite de pe vremea lui Ceausescu. Insuficient insã pentru a onora termenele la care s-au angajat autoritãtile hunedorene in solidar cu cele nationale fatã de Comisia Europeanã.
Potrivit lui Georgeta Barabas, director al Agentiei pentru Protectia Mediului Hunedoara, implementarea sistemului de management al deseurilor in judetul Hunedoara este intarziat cu trei ani. „Comisia Europeanã a deschis procedura de infringement la Tribunalul European impotriva Romaniei, iar Hunedoarei ii va reveni plata unei pãrti din penalitãti pentru nerespectarea termenelor la inchiderea gropilor neecologice, la implementarea sistemului de colectare selectivã a gunoiului si construirea deponeurilor. Existã un precedent din acest punct de vedere in Polonia. Pentru cã nu a respectat termenele la care s-a angajat fatã de Comisia Europeanã, polonezii au fost obligati sã plãteascã o amendã de 200.000 de euro pentru fiecare zi de intarziere”, a spus sursa citatã.
Un proiect cincinal
La Orãstie, Deva, Rapolt, Aninoasa si Vulcan mai existã incã gropi de gunoi neconforme aflate in exploatare. Judetul Hunedoara trebuia sã aibã douã deponee ecologice la 1 ianuarie 2007.
Investitie de 40 de milioane de euro
Noul proiect demarat de Ministerul Mediului avand ca beneficiar Consiliul Judetean Hunedoara va evalua investitiile in gestionarea deseurilor. Potrivit lui Alexei Atudorei, deponeul regional care se va construi in judetul Hunedoara va fi amplasat fie la Cãlan, fie in localitatea Barcea Mare. Valoarea totalã a implementãrii sistemului de gestionare a deseurilor se ridicã la circa 40 de milioane de euro.
Groapa de gunoi de la Petrila incã functioneazã
Groapa de gunoi de la Petrila functioneazã desi a fost inchisã. Groapa de gunoi de la Petrila, ce in acte figureazã ca fiind inchisã incã din anul 2007, continuã sã ardã, semn cã aici s-a continuat cu depozitarea deseurilor si nu cu acoperirea acestora cu pãmant. Repezentanti ai societãtii de salubritate din orasul Petrila sustin faptul cã la groapa de gunoi se duc doar rabe de pãmant. Groapa de gunoi nu mai are autorizatie din 2007, iar aceasta ar fi trebuit ecologizatã. Nu s-a intamplat insã nimic, asta pentru cã autoritãtile au invocat lipsa banilor.
Mai mult, petrilenii spun cã in continuare gunoiul este incendiat. “Arde zi si noapte gunoiul la groapã. Desi stãm la o distantã considerabilã tot mirosul ne intrã in case. Nu putem sã lãsãm geamurile deschise”, spune un petrilean.
Reprezentantii administratiei locale infirma faptul ca groapa de gunoi este incã functionalã. Teoretic aceasta a fost inchisã in 2007, dar si in present este functionalã. Chiar si in aceste conditii, consilierii locali au refuzat constructia unui deponeu ecologic pe raza localitãtii. Ei prefera sã functioneze ilegal, fãrã a-I interesa ca peste cativa ani vom plãti pretul gunoiului de 27 de ori mai mare.
Hunedoara, groapa de gunoi pentru regiunea de Vest
Hunedoara, “depozit de gunoaie”. Deseurile din Caras-Severin sunt transportate in judetul nostru, adicã in judetul Hunedoara, la Orãstie. Motivul, pe plan local, toate depozitele au fost inchise iar statia de compactare si balotare, amplasatã la Resita, s-a defectat. Afirmatia a fost fãcutã, luni, de Tiberiu Pãdurean, directorul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã (ADI) Intercom Deseuri Caras-Severin. Peste 2.500 de tone de gunoaie adunate din intreg judetul inevcinat asteaptã sã fie transportate, de la Resita la Orãstie. Acestea ar fi trebuit sã fie prelucrate pe plan local, insã, din cauza deseurilor neconforme, de tip moloz rezultat din demolãri si constructii, mobilier, cauciucuri sau crengi si resturi vegetale, instalatia nu este functionalã.
“Acest lucru s-a intamplat, deoarece, operatorii nu s-au conformat caietului de sarcini si au adus deseuri total neconforme, asa incat, instalatia de compactare-balotare s-a defectat. Ca solutie de rezervã a fost transportul deseurilor la Centrul de valorificare-reciclare de la Orãstie, la aceleasi tarife si in aceleasi conditii”, a afirmat Tiberiu Pãdurean, directorul A.D.I. Intercom Deseuri Caras-Severin, conform Agerpress.
Deocamdatã mai putin de jumãtate din primãriile din judetul Caras-Severin au adus deseurile la Orãstie.
“Singura solutie de moment este aceea de a crea cateva statii locale, la Moldova Nouã, Bãile Herculane, Moldova Nouã, Anina sau Oravita, pentru a scurtã distanta de transport, fiindcã, asa cum se stie, primãriile au probleme destule cu banii. Dacã depozitul de la Resita va fi finalizat in doi ani, va fi o mare realizare”, a declarat si Marius Carpean, comisar-sef al Gãrzii de Mediu Caras-Severin, potrivit Agerpress.
Ultimele douã depozite de deseuri care mai functionau in Caras-Severin au fost inchise in luna iulie.
Judetul Hunedoara, un judet al deseurilor
Dacã in urmã cu ceva timp se vorbea de construirea unui deponeu ecologic pe raza orasului Petrila, acum acest lucru nu mai este posibil pentru ca alesii legislativului local au refuzat acest lucru. Din acest motiv, unicul deponeu ecologic din judet va fi construit la Barcea.