Creste in zonele muntoase si poate fi cules toamna. Contine vitamina C si este o sursa importanta de antioxidanti. De aceea, te ajuta sa ai o imunitate excelenta si previne sau trateaza infectiile urinare.
de Libertatea pentru femei, 22 Octombrie 2012
Merisorul, numit si coacaz de munte, are, pe langa gustul placut dulce-acrisor, actiune antiseptica, astringenta, diuretica si dezinfectanta. Dr. farmacist Oviu Bojor il recomanda in afectiuni renale, in special in infectii, cistite si stari inflamatorii ale cailor urorenale.
Cu rol de antibiotic
Datorita substantelor antiseptice pe care le contine, merisorul ajuta la combaterea cu succes a bacteriei Helicobacter pylori, care gaseste adapost in stomac si provoaca ulcer sau a bacteriei E. coli, care, daca patrunde in vezica urinara, duce la aparitia infectiilor in aceasta zona. Sucul de merisor combate bacteriile care formeaza placa dentara si duc la aparitia cariilor. De asemenea, previne problemele gingiilor.
Antioxidanti din plin
Antioxidantii pe care ii contine merisorul previn colesterolul rau si depunerile acestuia pe artere, fiind de ajutor pentru buna functionare a sistemului circulator. Ajuta si la cresterea nivelului de colesterol bun din organism. Pe langa acestea, se stie: antioxidantii sunt foarte importanti in prevenirea cancerului.
Sucul de merisor mai contine cantitati importante de calciu, ceea ce il face util in prevenirea osteoporozei si contribuie la mentinerea sanatatii dintilor. Acizii organici din compozitia sa duc la arderea grasimilor, fiind un bun adjuvant in curele de slabire si combatand celulita.
Fructe proaspete sau ceai
Fructele pot fi consumate ca atare, proaspete, uscate sau sub forma de suc proaspat, preparat in casa. Se recomanda aproximativ 150 g de fructe proaspete sau echivalentul lor pe zi. Si frunzele au veritabile calitati terapeutice. Poti face o infuzie din doua lingurite de frunze de merisor la o cana cu apa. Se beau una-doua cani pe zi. Se recomanda neutralizarea infuziei cu un varf de cutit de bicarbonat de sodiu (pentru a avea un ph alcalin). Nu se va asocia cu urotropina sau cu un alt dezinfectant chimic al cailor urinare. Nu se vor administra mai mult de trei-patru cani de ceai pe zi.
Tinctura preparata in casa
Se mai poate consuma sub forma de tinctura, care se prepara din 20 g de pulbere de merisor, peste care se toarna 500 ml de alcool alimentar de 50º. Se pun ingredientele intr-un borcan de sticla, care se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de doua saptamani, intr-un loc calduros. Se strecoara si tinctura rezultata se pune in sticle inchise la culoare, care se pastreaza la loc intunecos si uscat. Se ia cate o lingurita diluata in 50 ml de apa, de patru ori pe zi.
AFECTIUNI PREVENITE SAU LA CARE SE FOLOSESTE CA ADJUVANT MERISORUL:
► infectii urinare, boli renale, inclusiv pietre la rinichi
► infectii genitale
► infectiile prostatei
► reumatism, guta
► osteoporoza
► ulcer, gastrita hiperacida (provocate de bacteria Helicobacter pylori)
► raceala, tuse, gripa
► astm bronsic
► tuberculoza pulmonara
► infectii dentare
► obezitate, celulita.
CONTRAINDICATII
► insuficienta renala grava
► administrarea interna a frunzelor de merisor nu este recomandata in cazurile de constipatie acuta in sarcina, se recomanda administrarea produselor pe baza de merisor doar sub stricta supraveghere a medicului.
COMPRIMATELE, USOR DE ADMINISTRAT
Exista in comert comprimate cu extract de merisor. Avantajul este ca acestea, spre deosebire de fructele proaspete, se pot gasi tot anul, iar persoanele care s-ar putea plange ca sucul sau ceaiul sunt prea acre vor evita aceste neajunsuri. Totodata, sunt mai usor de ingerat si sunt bine tolerate de stomac.
Sursa: Sanatate: Merisorul, remediu natural pentru orice boala – Sanatate | Unica.ro http://www.unica.ro/detalii-articole/articole/sanatate-merisorul-remediu-natural-boala-26326.html#ixzz2ACaRTTQO