Adopta o Casa la Rosia Montana – Campania 2014

Adopta o Casa la Rosia Montana – Campania 2014
Adopta o Casa la Rosia Montana – Campania 2014

Asociatiile Alburnus Maior si ARA [Arhitectura. Restaurare. Arheologie] anunta demararea celei de-a treia campanii ”Adopta o Casa la Rosia Montana”, program de conservare a patrimoniului din Rosia Montana prin care cladiri istorice valoroase sunt redate comunitatii, prin forta lucrarilor de restaurare sustinute de comunitatea locala si realizate cu contributia publicului.

In aceasta vara, vom continua impreuna lucrarile deja deschise carora li se vor adauga si altele noi, in functie de sustinerea pe care o vom primi din partea voluntarilor si donatorilor. Iata care este planul activitatilor pentru 2014 si care sunt prioritatile:

I. Realizarea documentatiei necesare pentru lucrari tehnice speciale la Biserica Unitariana.

Campania din acest an urmareste realizarea lucrarilor lansate in sezonul trecut, dar inca nefinalizate: conservarea-restaurarea finisajelor si detaliilor traditionale (tencuieli de var-nisip, tamplarii, invelitoare din sindrila-pridvor, turn) precum si consolidarea pridvorului de pe latura nordica. Starea sa de conservare impune realizarea in regim de urgenta a unui proiect de interventie prin care sa putem asigura stabilitatea si opri degradarea sa.

Prin urmare, in prima etapa lansam un apel de sprijin pentru realizarea proiectului de interventie, un proiect complex care va cuprinde, pe langa proiectul de arhitectura – specializarea restaurare, proiectul de structura, proiectul de instalatii si seria de studii de fundamentare necesare: ridicare topografica, studiu geotehnic, expertiza tehnica. Mai multe detalii despre lucrarile planificare pentru acest an la biserica unitariana si cum puteti dona pentru aceste lucrari in mod special puteti gasi pe site.

II. Continuarea lucrarilor demarate in campaniile precedente – pentru detalii si modalitati de implicare consultati pe www.adoptaocasa.ro paginile dedicate fiecarei cladiri in parte:

Casa traditionala (sec. XIX) Tarina, Rosia Montana, nr. 1248

Casa parohiala unitariana (sec. XVIII, 1933) Rosia Montana nr. 391

Casa din Piata centrala (1939), Rosia Montana nr. 321

Biserica unitariana (1796) Rosia Montana nr. 530

III. Realizarea documentatiilor necesare pentru inceperea lucrarilor la 4 cladiri recent introduse in program.

Anul acesta programul Adopta o Casa se extinde cu 4 noi proiecte aflate in diferite stadii de documentare. Printr-o finantare obtinuta din partea Uniunii Arhitectilor din Romania, o parte dintre aceste cladiri vor beneficia pentru inceput de ajutor pentru demararea studiilor preliminare necesare. Va invitam sa intrati pe fiecare dintre fisele pregatite pentru aceste cladiri si sa sprijiniti definitivarea documentatiilor si inceperea lucrarilor de conservare/restaurare.

Locuinta minereasca (sec. XIX), Rosia Montana, nr. 256

Locuinta minereasca (sec. XIX), Rosia Montana, nr. 255

Casa cu influente urbane (sec. XVII, 1870-1890, post 1935), Rosia Montana, nr. 331A

Casa parohiala greco-catolica (sec. XVIII, 1854), Rosia Montana, nr. 137

***

In functie de sumele donate pentru fiecare dintre aceste proiecte, prioritare fiind realizarea documentatiilor pentru lucrarile de urgenta necesare la Biserica Unitariana si casele recent intrate in program, activitatile de teren vor incepe pe cat de repede posibil. Numarul de voluntari si programarea activitatilor care vor necesita aportul voluntarilor prin munca pe teren vor fi stabilite in functie de cele de mai sus si va fi comunicata in cel mai scurt timp.

Donatiile se pot face prin PayPal sau direct prin transfer bancar in contul Asociatiei Aurarilor Alburnus Maior, Cod de Inregistrare Fiscala(CIF): 13411229, Cod SWIFT: RNCBROBU

IBAN: RO81RNCB0008021190850013 (RON)
IBAN: RO54RNCB0008021190850014 (EURO)
Banca: Banca Comerciala Romana (BCR), Filiala Campeni

Urmariti site-ul www.adoptaocasa.ro si pagina noastra de Facebook pentru noutati: Adopta o Casa la Rosia Montana.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente