Asociatia Alburnus Maior in parteneriat cu Asociatia ARA – Arhitectura. Restaurare. Arheologie anunta lansarea programului Adopta o Casa la Rosia Montana. Acesta are menirea sa catalizeze sprijinul fara precedent pentru Campania Salvati Rosia Montana catre actiuni, finantate independent, de conservare si punere in valoare a unor case cu valoare istorica si arhitecturala.
Adopta o Casa la Rosia Montana este un pas important in salvarea si conservarea patrimoniului construit din zona pe fondul deteriorarii unor case si monumente istorice din lipsa finantarilor necesare sau a dezinteresului statului roman. Astfel se intalnesc eforturile membrilor comunitatii locale, proprietari de cladiri istorice, precum si al persoanelor sau organizatiilor din tara si strainatate interesate sa sustina procesul de restaurare si valorificare turistica a patrimoniului din Rosia Montana.
„Actiunile pe care le propunem prin programul Adopta o Casa la Rosia Montana sunt gandite in beneficiul comunitatii si sunt realizate cu sprijinul ei, fie ca vorbim de comunitatea locala, fie de comunitate in sensul cel mai larg, publicul. Prin mecanismele de implicare si de donatie, programul poate deveni o punte de legatura intre oameni si un instrument de salvare si activare a patrimoniului cultural”, a declarat Stefan Balici, membru ARA – Arhitectura. Restaurare. Arheologie.
Puntea de legatura intre proprietarii de case cu valoare istorica de la Rosia Montana si toti acei care doresc sa contribuie prin donatii sau voluntariat la protejarea lor o reprezinta pagina web www.adoptaocasa.ro. Construit ca o colectie publica de proiecte de restaurare, site-ul prezinta in detaliu informatii si fotografii despre fiecare proiect in parte. Astfel sunt enumerate primele etape de interventie: releveele si evaluarea starii de conservare, anvergura lucrarilor propuse si, nu in ultimul rand, suma necesara realizarii acestora. Rand pe rand sunt destinate reabilitarii o casa traditionala de dimensiuni reduse, din piatra si lemn, casa parohiala si frumoasa biserica unitariana din secolul XVIII, precum si o casa specifica burgului semi-urban din Piata Centrala. Invitatia de a participa la revitalizarea acestor cladiri istorice nu ar fi completa fara oferirea posibilitatii de a lua parte, ca voluntar, la lucrarile de restaurare derulate sub atenta indrumare a echipei ARA.
“O noua viziune pentru viitorul patrimoniului cultural al Rosiei Montane devine posibila prin efortul comun al nostru, al tuturor. Asa cum experienta Campaniei Salvati Rosia Montana ne arata, energia, entuziasmul si implicarea fiecaruia, prin munca voluntara sau contributia financiara, pot constitui baza renasterii unor cladiri istorice ce pastreaza in ele povestea Rosiei Montane. Pe termen mai lung, aceste case vor fi introduse in circuitul turistic pentru a arata, o data in plus, ca Rosia Montana se poate dezvolta prin cultura”, a completat Stefania Simion, coordonator al proiectului, Asociatia Alburnus Maior.
Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati:
Stefan Balici, email: [email protected], mobil: 0731 34 3333
Proiect realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Arhitectilor din Romania prin Timbrul Arhitecturii.
Asociatia Alburnus Maior, initiatoarea campaniei Salvati Rosia Montana, este dedicata protejarii drepturilor membrilor comunitatii de la Rosia Montana; www.rosiamontana.org
ARA – Arhitectura. Restaurare. Arheologie este activa in domeniul cercetarii, conservarii si punerii in valoare a patrimoniului cultural in beneficiul comunitatilor si al societatii; www.simpara.ro