Adunarea Parlamentara Comuna cere obiective internationale pentru reducerea emisiilor de CO2

Obiective internationale pentru reducerea emisiilor de CO2, masuri Europene si nationale pentru „constientizarea cetatenilor fata de provocarile schimbarilor climatice” si felul in care Europa poate ajuta la succesul Conferintei ONU (Bali) pe tema schimbarilor climatice – au fost discutate luni si marti, la Bruxelles, de deputati nationali si Europeni, in prima Adunare Parlamentara Comuna pe tema Schimbarilor Climatice.

„Trebuie sa stabilim obiective clare internationale pentru reducerea emisiilor de CO2”, a declarat Presedintele Parlamentului, Hans-Gert Pottering. In problema contracararii la nivel mondial a schimbarilor climatice, „Parlamentul isi poate asuma un rol de frunte”, a spus el.

Lupta impotriva schimbarilor climatice ar trebui sa fie discutata cand o delegatie de deputati europeni se va intalni, la Lisabona, cu parlamentari africani, inaintea summitului UE-Africa, prevazut in decembrie, a precizat Pottering. „Avem nevoie de noul Tratat de Reforma pentru ca Uniunea sa poata actiona si sa-si asume un rol de lider in plan mondial, inclusiv in ce priveste protectia climatica”, a spus el.

Jaime Gama, Presedintele Adunarii Republicii din Portugalia, a cerut, la randul sau, o „guvernare globala” in ce priveste schimbarile climatice, totodata „reguli si limite obligatorii in cadrul comunitatii internationale”.

Reducerea cu 30%, pana in 2020, a emisiilor de gaze cu efect de sera, este posibila – considera Presedintia Portugheza a Uniunii

„Uniunea poate realiza obiectivele de la Kyoto in perioada 2008- 2012”, a declarat Francisco Nunes Correia, Ministrul Portughez al Mediului, Planificarii Spatiale si Dezvoltarii Regionale, din partea Presedintiei Portugheze a Uniunii, dar „ce se va intampla dupa 2012?” Ministrul Portughez a subliniat necesitatea unei abordari pe termen lung, astfel ca ecosistemele sa se poata adapta la schimbarile climatice. Desi Statele Membre „si-au luat deja angajamente ferme” pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020, „este posibil sa se obtina mai mult decat atat”, a spus el.

Nunes Correira a subliniat ca tarile dezvoltate ar trebui sa-si asume rolul de lider si sa stabileasca linii directoare comune pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 30 % pana in 2020. Pana in 2050, aceste emisii ar putea fi reduse cu 60 pana la 80%. Statele in curs de dezvoltare ar trebui sa-si asume si ele o responsabilitate mai mare, a estimat Nunes Correira.

Obiectivul Uniunii pentru Conferinta din decembrie pe tema schimbarilor climatice ar trebui sa fie un acord global pentru 2009″, a declarat ministrul portughez. „Am avea astfel sansa sa ne sporim credibilitatea in lume”, a incheiat el.

Comisia urmeaza sa-si prezinte in decembrie propunerile referitoare la lupta impotriva schimbarilor climatice

„Conferinta de la Bali va avea cu siguranta un rezultat pozitiv”, a declarat Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, „dar pana la sfarsitul anului 2009 ar trebui negociat un acord international pentru perioada post-Kyoto, care sa asigure o continuitate cu prevederile curente”, a spus el.

Barroso a anuntat ca la inceputul lunii decembrie, Comisia va propune un pachet de masuri cu referiri si la nivelul acceptat de emisii provenite din traficul aerian si la posibilitati de promovare a eficientei energetice si de utilizare pe scara mai larga a energiilor regenerabile. „Trebuie sa actionam de urgenta si sa asiguram ca societatile noastre nu vor mai fi afectate de concentratii atat de mari de carbon in atmosfera”, a spus el.

O „abordare corecta” pentru transferul de tehnologie si asumarea comuna a poverilor

„Avem putin timp la dispozitie, deoarece pe celelalte continente exista oameni extraordinar de motivati, care ne vor depasi in ce priveste tehnologia”, a declarat Karl-Heinz Florenz (PPE-DE, DE), raportor al Comisiei Temporare pentru Schimbarile Climatice, din cadrul Parlamentului European. El a cerut o „abordare corecta” in privinta transferului de tehnologie catre tarile in curs de dezvoltare, care sa le incurajeze sa adopte politici eficiente in materie de protectie climatica.

Florenz a cerut totodata Statelor Membre sa aplice pe deplin legislatia comunitara in materie de protectie climatica.

„Presedintia Slovena va continua eforturile Presedintiilor Germana si Portugheza in materie de lupta impotriva schimbarilor climatice la nivel global si national”, a declarat Pavel Gantar, vice-presedinte al Comisiei pentru Mediu, din cadrul Parlamentului Sloven.

Dupa ce vor fi cunoscute propunerile Comisiei, in decembrie, negocierile privind asumarea in comun a poverilor, in special in ce priveste emisiile de gaze provenite din traficul aerian, vor fi coordonate de Presedintia Slovena, care „va face tot posibilul pentru a ajunge la un acord privind reducerea emisiilor”.

Pentru o coordonare sporita a masurilor Europene si nationale

„Evenimentele dramatice din vara 2007 au accentuat importanta acestui subiect”, a declarat Jose Eduardo Martins, din partea Adunarii Republicii Portugheze, raportor al grupului de lucru pe tema conceptelor nationale pentru adaptarea la schimbarile climatice. Acest grup a stabilit ca pentru combaterea secetei trebuie dezvoltate sisteme mai eficiente de furnizare a apei. Deputati din partea parlamentelor German si Slovac au subliniat ca la nivel European trebuie imbunatatite modalitatile de gestionare a inundatiilor, deoarece problemele pe cursul Rinului si al Dunarii nu se opresc la granitele nationale. Alti participanti au cerut aplicarea in plan mondial a Protocolului de la Kyoto, o politica comuna Europeana pentru protectia solului, o Politica Comuna Agricola revizuita si o atentie sporita asupra sanatatii publice.

„Trebuie sa trecem de la electricitate la energie mai eficienta”, a declarat Lena Ek (ALDE, SV), raportor al grupului de lucru privind strategiile nationale si Europene pentru energii regenerabile. Grupul a precizat ca sprijina pe deplin obiectivele Europene de reducere cu 20% a emisiilor de CO2 pana in 2020 si de sporire a energiilor regenerabile cu 20% pana in 2020, a spus ea. Participantii au subliniat ca trebuie investit mai mult in eficienta energetica si ca regulile Organizatiei Mondiale a Comertului ar trebui sa includa si aspecte legate de mediu. Energiile regenerabile trebuie produse in mod durabil, iar legislatia curenta trebuie sa fie aplicata mai eficient, a incheiat Lena Ek.

„Circa 40 % din consumul de energie provine din locuinte si cladiri”, a afirmat Gloria Araujo (Adunarea Republicii Portugheze) din partea grupului de lucru pe tema reducerii emisiilor de gaze, prin modernizarea cladirilor publice si private. „Cetatenii trebuie sa stie ca de acum, solutia consta in construirea unor cladiri mai eficiente” din punct de vedere al consumului de energie. Grupul considera ca Statele Membre ar trebui sa-si intensifice cercetarea in domeniul eficientei energetice si sa aplice in totalitate Directiva Europeana din 2002 privind eficienta energetica. „Daca vrem schimbari reale, trebuie sa obtinem mai intai o schimbare in atitudinea oamenilor”, a spus Araujo.

Co-Presedinti: Hans-Gert POTTERING, Presedinte al Parlamentului European, si Jaime GAMA, Presedinte al Adunarii Republicii Portugheze

Sursa : Parlamentul Puropean [Mediu – 03-10-2007 ]
REF.: 20071001IPR10995

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *