Aerul poluat ameninta sanatatea copiilor din Romania

Aerul poluat ameninta sanatatea copiilor din Romania

Pentru a imbunatati calitatea aerului pe care il respira copiii din Romania, care sunt expusi la un aer de pana la doua ori mai poluat decat limita maxima admisa de normele din domeniu, miscarea „Plantam fapte bune in Romania!” anunta actiuni de impadurire in 22 octombrie, 29 octombrie, 5 noiembrie si 12 noiembrie. In aceasta toamna organizatorii „Plantam fapte bune” vor porni impaduriri in 6 judete (Mures, Satu Mare, Timis, Arges, Ialomita si Vaslui). Apoi, din primavara anului viitor, miscarea va fi extinsa si in celelalte judete.

Studii recente efectuate de Organizatia Mondiala a Sanatatii au evidentiat ca poluarea atmosferica are un impact negativ asupra mortalitatii infantile datorate infectiilor respiratorii. In plus, expunerea la poluantii atmosferici creste incidenta infectiilor respiratorii si agraveaza astmul la copil. Un studiu efectuat de Centrul pentru politici durabile „Ecopolis” arata ca in Romania, in 2009, 633 de copii sub un an au murit din cauza unor boli ale sistemului respirator, in perioada 2004-2009 numarul de decese ajungand la 4863.

Copiii sunt mult mai vulnerabili decat adultii la efectele adverse generate de poluarea atmosferica. „Cea mai importanta diferenta dintre copilul mic si adult este ca pe masura ce organismul copilului creste, plamanii acestuia se dezvolta de asemenea, ceea ce face sa fie foarte sensibil la toxinele pulmonare, chiar la doze mici. In plus, un copil nu realizeaza ca are simptome respiratorii atunci cand este expus la poluantii atmosferici si nu-si reduce, astfel, activitatea in aer liber. Cand un copil practica o activitate fizica, el respira mai mult aer, raportat la greutatea lui comparativ cu un adult. De exemplu, cand un copil joaca fotbal, el poate inspira cu 20-50% mai mult aer, si ca urmare mai mult aer poluat, decat un adult care ar practica acelasi tip de efort fizic”, a spus dr. Ileana Andreescu, medic specialist pneumolog, Policlinica Dorobanti, Reteua privata de sanatate REGINA MARIA.

Initiatorii miscarii au incredere ca impaduririle sunt solutia: „Lansam o chemare de implicare nationala! ONG-uri, autoritati, companii, mass media si romani de pretutindeni, va asteptam alaturi de noi in plantarea, cresterea si protejarea padurilor! Initiativa noastra va imbunati calitatea aerului pe care il respiram, noi si copiii nostri. Suntem intr-un moment crucial al acestei initiative, cautam sprijin concret: prin voluntariat si prin contributie financiara” a spus Liana Buzea, Coordonator Miscare.

Despre Miscarea Nationala de Impadurire „Plantam fapte bune in Romania”

Aceasta initiativa a societatii civile tinere din Romania, bazata pe voluntariat, este programata a se derula in Romania pe o perioada de 5 – 7 ani si include actiuni de constientizare, de cartare si de plantare pe terenuri care in prezent nu sunt incluse in fondul forestier, monitorizarea plantarilor si efectuarea de lucrari de intretinere pana la reusita finala. In 2011 se urmareste plantarea a 300 de ha an si intretinerea acestora. Pana in prezent au fost realizate plantari pilot in 4 judete (Arges, Ialomita, Mehedinti si Timis) cu implicarea a 1230 voluntari, 5 ONG-uri de mediu, 3 Institutii ale Prefectului, 3 Inspectorate Scolare Judetene, 2 Inspectorate Judetene de Jandarmi, 4 Directii Silvice, 7 administratii publice locale, respectiv 6 companii private. Participarea la plantare, in calitate de voluntar este conditionata de o sesiune de pregatire implementata de catre coordonatorii de voluntari din fiecare judet. Miscarea nationala de impadurire „Plantam fapte bune in Romania!” este initiata de Asociatia EcoAssist, aceeasi care anul trecut a finalizat campania de curatenie nationala Let’s Do It, Romania!.

Persoana de contact:

Diana Livezeanu, coordonator judetean Arges, e-mail: [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *