la Suceava, gradul de valorificare a apelor minerale din judet este de doar 9% * la Iasi, o singura sursa de apa minerala este in prezent exploatata
Dumnezeu ne-a dat, dar nu stim sa valorificam. Asa s-ar putea rezuma situatia izvoarelor minerale din Moldova. Aproximativ 36 la suta din apele minerale ale Europei se afla pe teritoriul Romaniei, insa initiativa privata este mai mult decat repetenta la domeniul exportului si al exploatarii de noi surse minerale din tara. Gradul de valorificare a apelor minerale din judetul Suceava este de doar 9%, se arata intr-un raport al Compartimentului de inspectie teritoriala Campulung Moldovenesc, din subordinea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Unul dintre cele mai bine exploatate izvoare este cel de la Poiana Negri. Rezervele calculate sunt de 345,6 mc/zi, cu o capacitate imbuteliabila anuala de 126.144 mc, la 252 zile lucratoare acesta fiind de 87 milioane litri, iar gradul de valorificare realizat in 2008 este de aproximativ 45%, in timp ce apa Poiana Vinului are rezerve calculate de 285,2 mc/zi, iar la 252 de zile lucratoare capacitatea imbuteliabila este de 71,87 milioane litri, gradul de valorificare realizat in 2008 fiind de 80%.
Apa, prea scumpa la raft
Suceava este cu adevarat binecuvantata din punct de vedere al resurselor minerale. Dorna Candrenilor, Poiana Cosnei, Izvorul Alb sau Dealul Floreni sunt cateva dintre localitatile unde cativa investitori au decis sa valorifice „aurul albastru”. Specialistii din ANMR sustin ca, avand in vedere resursa bogata, dar si costul scazut de exploatare, pretul la raft al sticlei de apa minerala este inca prea ridicat. „In conditiile in care activitatea este foarte rentabila, cheltuielile de productie nedepasind 700 lei la 1.000 lei productie marfa, putem vorbi de o rentabilitate de circa 30%. Se naste intrebarea: de ce apa minerala este scumpa in Romania, varietatea produselor este relativ redusa si ce impact va avea integrarea Romaniei in UE asupra dezvoltarii acestei activitati. In conditiile in care ape minerale carbogazoase si plate vor intra masiv pe piata europeana, ne asteptam in viitorii cinci ani la dublarea productiei actuale”, se arata in raport.
Doar un izvor exploatat la Iasi
Daca la Suceava se exploateaza abia 9 la suta din potentialul de apa minerala, Iasul nu sta nici macar atat de bine. La Iasi, doar o sursa de ape minerale, Iasi-Copou, este exploatata si una cu interes balnear, Nicolina, dintre zeci de surse cunoscute din care cinci care pot fi exploatate oricand. In timp ce minut dupa minut poate milioane de euro se pierd in zadar, aurul albastru curge neincetat in cinci localitati iesene, fara ca nimeni sa vina sa-l comercializeze.Sunt cinci localitati – Parcovaci, Baiceni, Strunga, Raducaneni, Breazu unde, odinioara, erau linii de imbuteliere sau s-a incercat sa fie realizate.