Al Gore a castigat premiul Nobel pentru pace

1
433

Al Gore si Intergouvernmental Pannel on Climate Change (ONU) impart anul acesta premiul Nobel pentru Pace „pentru eforturile lor de cercetare si mediatizare a schimbarilor climatice provocate de om si pentru identificarea masurilor care sunt necesare pentru a le combate”, a anuntat astazi Institutul Norvegian Nobel din Oslo.

„Un adevar incomod”, cartea lui Al Gore, a stat la baza realizarii cunoscutului documentar „An Inconvenient Truth”, premiat anul acesta cu Oscarul pentru cel mai bun film documentar. Fostul vicepresedinte american, in varsta de 59 de ani, a fost desemnat de revista Times ca fiind una dintre cele 100 mai influente personalitati din lume.

Intergouvernmental Pannel on Climate Change analizeaza mii de cercetari efectuate la nivel mondial, rapoartele realizate de aceasta institutie furnizand o baza solida de date pentru factorii politici de decizie. Organizatia a anuntat o crestere cu 1,8 pana la 4 grade a temperaturii mondiale pana in 2100, ca urmare a activitatilor umane. Limitarea cresterii la 2 grade prespune un cost moderat. O solutie o reprezinta limitarea cresterii PIB-ului national cu 0,12% incepand cu 2030.

Premiul Nobel, constand in medalii de aur, diplome si un cec de 1,08 milioane euro, va fi inmanat castigatorilor pe 10 decembrie la Oslo. Desemnarile din acest an trimit un semnal puternic participantilor la conferinta din decembrie de la Bali, informeaza AFP. Conferinta de la Bali trebuie sa gaseasca un inlocuitor pentru pactul de la Kyoto care expira in 2012 si sa stabileasca noi obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Citeste articolul Al Gore a castigat premiul Nobel pentru pace integral in Green Report

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.