Subventii pentru masini care functioneaza cu hidrogen

Comisia Europeana va aloca 470 milioane de euro, pe o perioada de sase ani, pentru finantarea programului de cercetare si dezvoltare a tehnologiilor bazate pe hidrogen, transmite Reuters. De asemenea, CE a propus, noi reglementari in domeniul vanzarilor de masini care functioneaza pe baza de hidrogen pe teritoriul Uniunii Europeane (UE).

Programul de cercetare, denumit Fuel Cells and Hydrogen Joint Technology Initiative, va accelera dezvoltarea tehnologiilor bazate pe hidrogen pana in stadiul in care acestea vor putea fi comercializate, in perioada 2010-2020. Comisia a anuntat ca masinile pe baza de hidrogen, care sunt gata sa patrunda pe piata, ar trebui incluse in sistemul UE de „aprobare standard”, care determina vehicule care indeplinesc standardele europene. Masura ar simplifica procesul de aprobare a vehiculelor pe baza de hidrogen si ar asigura indeplinirea unor standarde asemanatoare pe intregul teritoriu al Uniunii.

Propunerile CE trebuie aprobate de Parlamentul European si de guvernele statelor membre inainte de a intra in vigoare. Comisarul european pentru industrie, Guenter Verheugen, nu se asteapta sa vada, in urmatorii zece ani, multe masini pe baza de hidrogen, dar crede ca autovehiculele pe baza de produse petroliere vor fi inlocuite, la un moment dat, de modele care polueaza mai putin. CE va propune, in acest an, un proiect de lege care va reglementa modalitatea in care producatorii trebuie sa reduca emisiile de dioxid de carbon produse de autovehicule. Verheugen a adaugat ca daca regulile vor fi formulate pentru a fixa limite pe baza emisiilor masinilor, atunci a avea in portofoliu un vehicul pe baza de hidrogen va constitui un avantaj pentru producatori.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *