Un adevar incomod, filmul lui Al Gore, ar contine noua erori stiintifice

0
359

An Inconvenient Truth, documentarul pe tema incalzirii globale care il are in rolul principal pe fostul vicepresedinte american Al Gore si care a castigat doua premii Oscar, contine noua erori stiintifice, dupa cum a declarat un judecator al Inaltei Curti din Marea Britanie.

Judecatorul Burton a spus ca guvernul poate sa difuzeze filmul in scoli, in continuare, numai daca acesta este insotit de un indreptar care sa prezinte si cealalta latura a argumentarii. Profesorii vor fi obligati sa sublinieze in fata elevilor sectiunile controversate pe care le cuprinde filmul. Daca autoritatile nu vor pune la dispozitie acest indreptar, ele risca sa fie trase la raspundere in fata justitiei. Guvernul a trimis deja filmul in toate liceele din Anglia, iar administratiile din Scotia si Wales au urmat acelasi exemplu.
Opinia stiintifica sustine totusi argumentul principal al filmului

Asertiunea lui Gore potrivit careia cresterea nivelului marilor cu peste 6 metri ar putea fi cauzata de topirea ghetii din vestul Antarcticii si din Groenlanda „din viitorul apropiat” constituie una dintre greseli. Judecatorul a spus ca aceasta afirmatie este „deosebit de alarmanta”, dar este de la sine inteles ca daca s-ar topi calota glaciara a Groenlandei, aceasta ar elibera o mare cantitate de apa „dar abia dupa, si peste milenii”.
O alta eroare stiintifica strecurata in filmul fostului vicepresedinte american este referinta pe care o face in legatura cu un nou studiu stiintific ce arata ca, pentru prima data, ursii polari s-au inecat „inotand pe distante lungi, peste 60 de mile, pentru a gasi gheata”.

Judecatorul a spus insa: „Singurul studiu stiintific existent pe aceasta tema indica faptul ca patru ursi polari au fost gasiti inecati din cauza unei furtuni”. Roger Harrabin, analistul pe probleme de mediu al BBC, s-a declarat fericit ca judecatorul nu a respins argumentul principal al filmului: pericolele pe care le presupune incalzirea accentuata a climei. Argumentul esential al documentarului este sustinut de intreaga comunitate stiintifica

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.