Alergiile sunt mai agresive ca niciodata

Chimicalele din alimentatie si cosmetice ne fac vulnerabili la alergii, avertizeaza medicii
Alergiile sunt mai agresive ca niciodata

Ne aflam intr-un secol aflat sub amprenta poluarii, a stresului, a luptei cu timpul, a obsesiei igienice si a egocentrismului dus la limitele de sus ale materialismului. Toate aceste directii sfasie efectiv fiinta umana in toate felurile, motiv pentru care organismul biologic este si el afectat atat de tare, incat se contureaza din ce in ce mai mult o noua dominare a unor boli considerate neglijabile pana acum: alergiile, cancerul, depresiile si anxietatea, stresul informatic si bolile autoimune.

In ceea ce priveste alergiile, omul modern este mai izolat ca niciodata si prins in plasele societatii moderne (serviciu, televizor, jocuri, socializare virtuala, etc). Aceasta izolare expune repetat organismul la alergenii din cladiri (praf, mucegai, par de animale, etc). Igiena exagerata, agresiunea organismului cu substante chimice si consumul de alimente tratate chimic, reprezinta o parte importanta din factorii declansatori ai aparitiei bolilor alergice. Datorita igienei exagerate, sistemul imunitar numai este direct angrenat in lupta cu microbii si devine mult mai sensibil la substantele banale cu care intra in contact, ducand in final la alergii. Specialisti ai filozofiei transcendentale spun ca acelasi comportament excesiv fata de grija corporala o aveau egiptenii in perioada antica. Ei sustin ca exista o ciclicitate atat istorica cat si spirituala a omenirii, iar acest comportament narcisist este justificat pe deplin.
Incidenta bolilor alergice
Bolile alergice devin de la an la an mai frecvente, in prezent estimandu-se ca aproximativ 20% din populatia mondiala si 25% din populatia europeana sufera de alergii, persoanele afectate fiind de orice varsta dar cu precadere copii, adolescenti si adulti tineri. Este o boala ‘moderna’, considerata boala secolului 21. Se estimeaza ca in acest ritm, in viitor, unul din doi oameni vor avea o afectiune alergica.

Tipuri de alergii si simptome

Alergiile respiratorii sunt cele mai cunoscute alergii numite rinite, rinosinuzite, astm bronsic alergic. Principalele cauze ale pacientilor cu alergie respiratorie sunt:

in cazul rinitei alergice: stranut, mancarime de nas (prurit nazal), nas care curge apos (rinoree apoasa), nas infundat (obstructie nazala bilaterala, alternanta);

in cazul astmului alergic: mancarime in cerul gurii (prurit palatinal) si in ureche (prurit otic), oboseala (fatigabilitate), durere de cap (cefalee), lipsa poftei de mancare (anorexie), scaderea sau lipsa mirosului (hiposmia sau anosmia), tuse, respiratie suieratoare (wheezing), senzatie de sufocare (dispnee) sau de constrictie a pieptului.

Diagnosticul alergiei
Atentie: Trebuie stiut ca toti pacientii cu rinita si rinosinuzita alergica ar trebui sa efectueze spirometria, pentru ca, aceasta afectiune se asociaza foarte frecvent cu astmul bronsic.
De retinut
Orice investigatie clinica, biologica sau functionala a unei alergii va fi stabilita numai dupa un consult alergologic in care medicul va detalia in amanuntime intreg istoricul alergic si medical al pacientului, astfel incat investigatiile sa fie alese corect si sa fie relevante pentru stabilirea corecta a diagnosticului si a tratamentului adecvat.
Tratamentul alergiilor respiratorii
Prima masura de tratament, evitarea alergenelor, reprezinta o etapa esentiala in tratamentul bolilor alergice. Tratamentul medicamentos al rinitei alergice se adreseaza controlului simptomelor: stranut, mancarime nazala (prurit), rinoree apoasa si nas infundat (obstructie nazala).
Corticosteroizii aplicati intra nazal (topic) sunt cea mai eficienta medicatie deoarece amelioreaza simptomele si reduc inflamatia.
Terapia astmului bronsic cuprinde doua brate terapeutice: medicatia de control (‘’controller”) care se administreaza zilnic, pe termen lung si urmareste controlul simptomelor si medicatia de criza (‘’reliever’) reprezentata de bronhodilatatoare cu durata scurta de actiune (Salbutamol,etc.) care actioneaza rapid si care se folosesc cand apar simptome de astm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *