Borbely despre Rosia Montana: Nu sunt foarte trist ca nu am dat un acord de mediu

Borbely despre Rosia Montana: Nu sunt foarte trist ca nu am dat un acord de mediu

Fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely spune ca a avut o discutie „asezata” cu actualul ministru al Mediului, Rovana Plumb, care i-a cerut parerea, printre altele, si in legatura cu proiectul Rosia Montana, spunand totodata ca „nu este foarte trist ca nu a dat un acord de mediu” in acest caz.

„Eu am vut o discutie, zilele acestea, destul de asezata cu doamna ministru al Mediului (Rovana Plumb – n.r.), deci nu e niciun fel de problema. I-am spus tot ceea ce tine de minister fiindca doi ani de zile am fost la carma lui. I-am spus foarte clar ca ma intereseaza tot ce se intampla cu acest minister si eu vreau ca acest minister sa functioneze bine. Si daca accepta unele sugestii sau informatii, ii stau la dispozitie. Nu e niciun fel de discutie in contradictoriu in acest moment”, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Bistrita, fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely.

Intrebat daca s-a sfatuit cu Rovana Plumb in privinta proiectului Rosia Montana, Borbely a spus ca da.

„Da, mi-a cerut punctul de vedere, cum vad eu Rosia Montana. I-am spus ca vad Rosia Montana cum am vazut cand am prelua ministerul. I-am spus ca nu ar trebui sa faca altceva decat asa cum am facut eu, asa cum a facut si Korodi Attila, sa respecte legislatia UE. Atunci cand am plecat a aparut aceasta decizie a Curtii de Apel Alba Iulia si, in momentul de fata, trebuie sa clarifice daca certificatul de urbanism e valabil sau nu. Evident ca juristii investitorului spun ca e valabil si probabil ca poate fi o alta interpretare la nivelul ministerului. Acest lucru trebuie clarificat, ca si alte lucruri tehnice”, a declarat Borbely.

Intrebat ce a inteles din discutia cu Rovana Plumb, daca aceasta vrea sa porneasca proiectul Rosia Montana sau nu, Borbely a spus: „Asta trebuie sa o intrebati pe dansa. Eu stiu ceea ce eu am reprezentat si cred ca am reprezentat corect punctul de vedere al unui ministru al Mediului”.

„La nivelul UDMR inca nu am ajuns in faza in care sa decidem ce atitudine avem din punct de vedere politic. Din punctul de vedere al ministrului Mediului, eu sunt cu constiinta impacata si linistit pentru ca nu am facut altceva decat am reprezentat ceea ce reprezinta si UE in acest domeniu, si legislatia Romaniei. Nu sunt foarte trist ca nu am dat un acord de mediu, asta trebuie sa va spun. Nu sunt foarte trist ca nu am dat un acord de mediu pentru Rosia Montana”, a afirmat el.

Borbely participa, la Bistrita, la Maialul comunitatii maghiare din Bistrita-Nasaud, sarbatoare care se desfasoara pe durata a doua zile si are in program manifestari artistice, un targ de artizanat si un concurs de pregatit gulas.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca este nevoita sa amane convocarea Comitetului de Analiza Tehnica (CAT) pentru proiectul de la Rosia Montana, pe care intentiona sa o faca pentru vineri, pe motiv ca institutia va primi vizita unor experti ai CE.

„Ma vad nevoita sa aman convocarea CAT. Intentionam ca vineri sa aiba loc aceasta sedinta, insa acum trebuie sa ne concentram pentru altceva: luni vin la Bucuresti expertii Comisiei Europene pentru a verifica modul in care ne-am indeplinit sarcinile pe chestiunile pentru care suntem subiect de infringement. Mai intai vom discuta despre chestiunile legate de directive si implementarea lor la nivel national, iar catre sfarsitul lunii, cu o alta echipa de la CE, vom discuta despre certificatele de emisii, un alt subiect la care suntem cam in urma”, a declarat agentiei MEDIAFAX Rovana Plumb.

Aceasta a tinut sa precizeze ca, in acest context, sedinta CAT pentru Rosia Montana se va amana catre sfarsitul lunii mai sau chiar pentru o zi de la inceputul lunii iunie.

Marti, Rovana Plumb anunta ca intentioneaza sa convoace pentru vineri o sedinta a Comitetului de Analiza Tehnica pentru proiectul Rosia Montana in care sa fie discutate concluziile din auditul juristilor referitoare la intreruperea procedurii de evaluare ca urmare a anularii unor planuri de urbanism.

Saptamana trecuta, Rovana Plumb declara ca nu a primit auditul prin care juristii recomanda oprirea analizei proiectului de la Rosia Montana in lipsa unor planuri de urbanism valabile, fiind contrazisa atunci de fostul titular al portofoliului, Korodi Attila, care afirma ca i l-a predat.

Marti, Rovana Plumb a declarat ca a gasit respectivul document si a luat la cunostinta continutul lui.

Decizia care va fi luata de Guvern in proiectul Rosia Montana presupune indeplinirea in prealabil a trei conditii, respectiv existenta unor garantii privind protectia mediului, realizarea unei renegocieri si decuplarea totala a proiectului de lobby-ul si interesul politic, afirma, in 10 mai, premierul Ponta.

El adauga ca nu poate indica la acest moment daca cele trei conditii vor fi indeplinite inainte de alegeri, dupa alegeri „sau poate niciodata”.

In opinia premierului, un asemenea proiect nu poate fi derulat pentru un om politic, „indiferent cum il cheama sau ce functie importanta ocupa”, ci doar pentru oamenii din zona respectiva si pentru Romania.

„Cand se indeplinesc aceste trei conditii, inainte de alegeri, dupa alegeri sau poate niciodata, nu va pot raspunde in acest moment”, adauga Ponta.

La ceremonia de investire a noului Guvern, presedintele Traian Basescu declara ca se asteapta de la noul Executiv sa gaseasca solutii de creare de noi locuri de munca, el reiterand ca investitiile in exploatarile de minerit de aur si cupru reprezinta o astfel de solutie.

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situatiei referitoare la „cazul” Rosia Montana, avand in vedere preocuparea manifestata de public in aceasta privinta, urmand ca deciziile care vor fi luate sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana.

Proiectul minier Rosia Montana este dezvoltat de Rosia Montanta Gold Corporation (RMGC), al carei actionar principal este Gabriel Resources.

La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.

In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

(MEDIAFAX)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *