Alerta in Fararas!

0
318

Salvamontistii sibieni sunt in alerta din cauza riscului mare de producere a avalanselor in Muntii Fagaras. Datorita stratului mare de zapada cazut in ultimele zile si a viscolului puternic, pe versanti se pot produce oricand adevarate tragedii. Riscul producerii de avalanse este extrem de ridicat, iar turistii sunt averizati sa evite traseele turistice superioare cabanelor din zona nordica a Fagarasilor. Alerta din munti se va mentine pana maine seara.

Salvamontistii sibieni sunt in alerta datorita riscului foarte mare de producere a avalanselor in Muntii Fagaras. Turistii care ajung in zona sunt atentionati asupra gradului de risc care va persista cateva zile. „La aceasta ora, la Balea stratul de zapada atinge 1.90 de metri, iar in ultimele zile a fost viscolit puternic. Creasta este fara zapada, dar pe versanti, atat pe cel sudic, cat si pe cel nordic, s-au format depozite mari de zapada. Daca cineva le traverseaza exista un risc foarte mare de producere a avalanselor”, ne-a explicat Adrian David, seful Serviciului Salvamont Sibiu. Potrivit acestuia, riscul declansarii de avalanse in Muntii Fagaras este de gradul 4 (pe o scala de la 1 la 5), nivel de risc care se va mentine inclusiv maine seara.
Avertizarile salvamontistilor sunt sustinute de catre buletinele nivometeorologice. ” In intervalul 28.01.2007 ora 16 – 31.01.2007 ora 20 – riscul declansarii avalanselor va fi mare (4)”. Stratul de zapada cazuta in ultimele 24 de ore depasind in unele locuri 30-40 cm. Zapada proaspata este usoara, de tip pulver, si nu prezinta aderenta la stratul aflat dedesubt, cu rezistenta scazuta si depus in urma cu o saptamana. Sub acest strat, stratul vechi este, in general stabil, dar inghetat in partea superioara. Cei peste 50 cm de zapada cu rezistenta scazuta pot aluneca cu usurinta peste straturile inghetate mai vechi, existand riscul declansarii spontane de avalanse medii si cateodata chiar mari pe numeroase pante suficient de inclinate, riscul fiind amplificat chiar si printr-o slaba supraincarcare”, se arata in avertizarea nivologica
Pentru a preveni posibile tragedii, salvamontistii ii avertizeaza pe turisti sa nu acceseze in aceasta perioada traseele turistice superioare cabanelor din zona nordica a Fagarasilor si sa evite practicarea sporturilor de iarna in zona. Cei care vor merge in zona montana trebuie sa fie echipati corespunzator, iar in caz de urgente sa sune la 112.
Numai anul trecut, pe raza judetului Sibiu au fost semnalate doua avalanse in Muntii Fagaras, in care au fost surprinse patru persoane.

Sursa: Tribuna

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.